Незадовољни вишњари Јабланичког краја крче своје воћњаке

Берба вишања у Јабланичком округу се приводи крају а поједини воћари незадовољни откупном ценом и чињеницом да само једна хладњача откупљује род вишње,почели су да крче своје воћњаке. По многима је разлог тај што им откуп воћа зависи од добре воље хладњачара.

Тужна слика у воћњаку Дејана Ранђеловића у атару села Лапотинца код Бојника. Због ниске откупне цене вишње а великих трошкова Дејан је уместо гајбица узео секиру у руке. Овај чин каже изузетно му је тешко пао али је на сечу свог вишњика био приморан.

Дејан Ранђеловић из села Лапотинца код Бојника каже „ Жалосно је, ево не могу ни да разговарам, једва смо дошли да доведемо воћњак до овог а на крају морамо да га уништимо. Да ли ћете и даље да се бавите овом производњом? Не знам шта ћемо али смо два и по хектара решили да искрчимо"

Берба вишања у Јабланичком округу полако се ближи крају. Откупна цена се креће од 60 и 65 динара за прву класу а дупло мање се плаћа за другу. Произвођачи истичу да није једне лесковачке хладњаче целокупан род на југу Србије би пропао јер не би имао ко да га откупи. Многима није јасно ни због чега држава не реагује јер нека правила на тржишту морају да се поштују а не да откуп зависи од добре воље хладњачара.

Душан Јовановић, произвођач вишње истиче: "Држава је затајила што је ово дозволила хладњачарима јер недопустиво је да род вишње, јагоде, малине који је сто посто извозна роба, мора да има снажан подстицај државе"

Озбиљни воћари у лесковачком крају знају да перспективе нема без удруживања и осавремењавања производње.

Миодраг Станковић који има само 26 година због тога је одлучио да купи тресач. Искористио је велике субвенције државе и инвестиција се већ исплатила.
"Све зависи колики је принос може да замени сто радника може 20 опслужују га 6 радника дневно може да се убере до једног хектара" каже Миодраг.

У Јабланичком округу под вишњом има око 1600 хектара. Ова година показала је да нове технологије и осигурање воћњака воћарима могу много да помогну. Јер држава не може да формира откупне цене али може и мора да постави јасна правила. Да кажњава бахате хладњачаре али и да контролише увоз. Јер следи берба шљива која је као и вишња добро родила а неке хладњаче већ увозе смрзнуту шљиву из околних земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво