Обука за безбедну вожњу мотоцикала у Крушевцу

У Крушевцу је у току дводневни тренинг безбедне вожње за мотоциклисте, на полигону код Прве техничке школе. 15 пута је већи ризик страдати на мотору, него као возач аутомобила, показују подаци Агенције за безбедност саобраћаја.

За мотоциклисте и све оне који воле двоточкаше, у Крушевцу се одржава тренинг обука.

У протеклих десет година 25000 мотоциклиста доживело је лакшу или тежу повреду у саобраћајним незгодама. Око хиљаду је погинуло.

Најпре су одржана занимљива и поучна теоријска предавања. У ову акцију укључени су, поред Агенције за безбедност саобраћаја, локална самоуправа и полицијска управа града Крушевца.

"Најчешће повреде су повреде доњих екстремитета. Најугроженија је глава и зато је неопходно да се носи кацига. Међутим у свакој шестој незгоди страдају ноге. Пола од тих оповреда завршавају се преломом а сведоци сте у граду, шорцеви, папучице, кратке мајице и остало," објашњава Миодраг Димитријевић, инструктор вожње.

Битни су и савети искусних мотоциклиста. Добривоје Мемет, председник клуба НУБ Крушевац каже: "Наши чланови су у обавези да имају културу понашања.пре сваке вожње имамо кратко предавање, како да се елементарно понашају у саобраћају."

У крушевачким мото клубовима, услов за чланство је поштовање свих прописа.

"Доста је битно да се води рачуна о сопственој безбедности а и због других учесника. Потребна је кацига и сва опрема," наводи Урош Лацић, мотоциклиста.

Према подацима Агенције за безбедност саобраћаја, 15 пута је већи ризик страдати као мотоциклиста него као возач аутомобила.

 

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 04. јул 2018, 22:10)
anonymous [нерегистровани]

Ok

Dobra akcija. Stalno treba da se podsecamo na sve rizike koji nas vrebaju na svakom koraku. Pozdrav Dule