Субвенције само за пољопривреднике без дугова

Министарство пољопривреде објавило је јавни позив за остваривање права на подстицаје за набавку нове механизације, опреме и приплодних грла и унапређење производње. Само пољопривердници који немају дуговања према држави моћи ће да конкуришу.

Први услов за добијање новца за набавку нове механизације, опреме и приплодних грла и унапређење производње је регистровано активно пољоприведно газдинство.

 

Међутим, новина која брине шабачке произвођаче је да за поваћај средстава могу да конкуришу само пољопривердници који немају дуговања према држави, укључујући пензионо и здравствено осигурање.

То је претходних година био услов само за неке подстицаје, а сада је за све.

Новост је и да се субвенције за набавку механизације и опреме, добијају се на основу рачуна, а не предрачуна, како је било до сада.

Ратари, сточари, воћари, без помоћи државе производњу не могу да замисле, али негодују због компликоване процедуре, и дугог чекања на новац.

,,Никад се не зна унапред шта нам је потребно, ево сад сам урадио, сад тражим папире, витлам, шта ми је потребно, не знам ни сам шта ми треба, ни шта да тражим. Проблем је што субвенције касне, нисам добио ни све субвенције ни из 2017. - те, кад би могло мало брже да се одрађује, то би значило за све,'' каже Саша Улаџић из Богатића.

,, Могу да похвалим што држава даје постицај 50%, али је лоше што се тражи тај дуг за пензионо и социјално. Мислим да држава мора наћи неко згодно решење, да се око тога нешто реши, да би се пољопиведницима олакшало,'' сматра Марко Товаровић из Букора.

Нови правилници доносе измене у набавци квалитетних приплодних грла. За средства код државе могу да конкуришу само мањи произвођачи. 

,,Крајем прошле године почела је примена ИПАРД програма у нашој земљи, већи произвођачи у свим областима производње, сада ће бити упућивани на ту доделу средстава из претприступних фондова. Данас је био произвођач који се интересује за набавку опреме за производњу млека, он има већи број музних крава у свом власништву, и он неће моћи по овом правилнику, јер је максималан број крава које може имати произвођач 19. Тако и за друге видове производње, тако кад се ради о тову свиња, максималан број товних свиња може бити хиљаду које произвођач има на свом газдинству,' наводи Зоран Козлина из Пољопривредне стручне службе.

Вредност инвестиције с којом пољопривредник конкурише мора бити најмање стотину хиљада динара.

У једној календарској години, на основу подстицаја, пољопривредни произвођач максимално може да добије милион и по динара.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво