Најдебље дрво у Србији расте у Брзанском моравишту

Министарство за заштиту животне средине предложило је да се "Брзанско моравиште", настало на простору старог меандра Велике Мораве, прогласи специјалним резерватом природе и да се додатно заштити. Реч је о изузетном еко систему, а до надавно научној јавности није било чак ни познато да ту расте једно од највећих стабала у Србији.

Брзанско моравиште је природна мртваја и једно од последњих станишта мочварних птица, водоземаца и гмизаваца у долини Велике Мораве.

Налази се измедју реке и коридора 10 на граници јагодинске и општине Баточина.

Обрасло је густом трском и тешко му је прићи. Морава га редовно плави и можда баш зато еко систем овде је остао нетакнут.

"Посебан значај моравиште има са аспекта заштите птица мочварица, јер је део миграторног коридора. Налази се на Моравско-вардарском путу сеобе и представља успутну станицу - одмориште птица. На моравишту преко године борави више од 90 врста птица од којих су око 60 строго заштићене врсте, а више од 50 врста су птице гнездарице," каже биолог Бобан Станковић.

У брзанском моравишту расте најдебље дрво у Србији. И није реч о храсту како би се у први мах помислило, већ о белој тополи која има импресивних 3.3 метра у пречнику."

У уџбеницима студената шумарског факултета пише да је животни век тополе максимално 50 година.

Ова је решила да обори све рекорде јер живи 4 пута дуже. Неким чудом су је заобилазиле секире и тестере, као и биолози.

И даље витално дрво високо је 36 метара, а површина под крошњом је готово девет ари.

Горостаса крај Мораве ваљало би додатно заштитити као и комплетно Брзанско моравиште, а јавна презентација будућег специјалног резервата природе биће одржана у петак у Јагодини.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво