Слабо интересовање топличких пољопривредника за органску производњу

Иако је поднебље изузетно погодно за производњу органске хране, у Топлици се за ову грану пољопривреде определио само један произвођач који, због боље цене, своје производе углавном извози.

На прокупачким пијацама-летње шаренило. не само да лепо изгледа и да су цене повољне него је, кажу продавци, и све здраво и природно.

Купци, међутим, нису баш сигурни шта пазаре. "То је све са ђубривом, са прскањем, хемијски," каже један од купаца на прокупачкој пијаци.

Најквалитетнија би свакако била органска храна, али је према пређашњим искуствима овде мало оних који су спремни да за њу и плате, па једини сертификовани произвођач органског воћа у Топлици своју робу углавном продаје маркетима по већим градовима.

"Тражи се у Србији, тражи се у иностранству, велика је потражња. не стигнем да произведем колика је продаја," каже Љубинко Васиљевић, произвођач органске хране.

Да би оваквих произвођача било више потребно је пуно знања и веће улагање а држава подстиче ову грану субвенцијама које су за 70 одсто веће од оних за конвенционалну пољопривредну производњу.

То је, кажу, довољно да се покрију трошкови сертификације без које је немогуће озбиљно радити.
"У суштини та средства покривају те трошкове. Произвођач после, приликом продаје, остварује већи профит на тржишту, " објашњава Дејан Тонић из Пољопривредне
стручне слижбе у Прокупљу.

А, за сам почетак неке будуће производње можда најважније земљиште које је у овим крајевима ,кажу стручњаци, као богом дано за органску производњу хране

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара