Слабо интересовање топличких пољопривредника за органску производњу

Иако је поднебље изузетно погодно за производњу органске хране, у Топлици се за ову грану пољопривреде определио само један произвођач који, због боље цене, своје производе углавном извози.

На прокупачким пијацама-летње шаренило. не само да лепо изгледа и да су цене повољне него је, кажу продавци, и све здраво и природно.

Купци, међутим, нису баш сигурни шта пазаре. "То је све са ђубривом, са прскањем, хемијски," каже један од купаца на прокупачкој пијаци.

Најквалитетнија би свакако била органска храна, али је према пређашњим искуствима овде мало оних који су спремни да за њу и плате, па једини сертификовани произвођач органског воћа у Топлици своју робу углавном продаје маркетима по већим градовима.

"Тражи се у Србији, тражи се у иностранству, велика је потражња. не стигнем да произведем колика је продаја," каже Љубинко Васиљевић, произвођач органске хране.

Да би оваквих произвођача било више потребно је пуно знања и веће улагање а држава подстиче ову грану субвенцијама које су за 70 одсто веће од оних за конвенционалну пољопривредну производњу.

То је, кажу, довољно да се покрију трошкови сертификације без које је немогуће озбиљно радити.
"У суштини та средства покривају те трошкове. Произвођач после, приликом продаје, остварује већи профит на тржишту, " објашњава Дејан Тонић из Пољопривредне
стручне слижбе у Прокупљу.

А, за сам почетак неке будуће производње можда најважније земљиште које је у овим крајевима ,кажу стручњаци, као богом дано за органску производњу хране

број коментара 0 пошаљи коментар