Накнада за породиљско и за пољопривреднице

Од 1. јула према новом Закону о финансијској подршци породици с децом право на накнаду зараде за време породиљског одсуства, неге и посебне неге детета имају и жене пољопривреднице.

Нови Закон о финансијској подршци породици с децом, који важи од 1.јула, предвиђа право на накнаду зараде за време породиљског одсуства, неге и посебне неге детета и за жене пољопривреднице.

У Јабланичком округу има 19 и по хиљада регистрованих пољопривредних домаћинстава, а четвртина носилаца домаћинства су жене.

Једна од њих је Снежана Радовановић. Она брише зној са чела, али не скида осмех. Више од три деценије сваки динар зарађује мукотрпним радом, од свитања до поноћи је на ногама.

Кад заврши све послове у кући, дворишту и на њиви чекају је унучад.

Помоћ државе никад није добила, али је радују новине у Закону и олакшице које ће убудуће имати младе жене на селу.

"Свака част! Свакој младој жени треба мало подршка и да може да ради и да има нешто и све. Ми нисмо имали ништа," каже Снежана Радовановић,пољопривредница из Брестовца.

Први пут и жене које се баве пољопривредом имају право на накнаде за рођење, негу и посебну негу детета под условом да су осигуране.

"Као носиоци пољопривредног домаћинства које имају статус лица које самостално обавља делатност и мајке које су у 24 месеца које претходе рођењу детета биле пољопривредни осигураници," објашњава Надица Шалингер, шеф одсека за друштвену бригу о деци.

У одсеку за друштвену бригу о деци у Лесковцу очекују више посла.

Спремни су, умрежени тако да нема ни чекања ни шетања од шалтера до шалтера.

За три дана није поднет ниједан захтев, али кажу увек је тако када се уводе новине.

"У току дана је већ било интересовања. Највише се односило на посебну негу детета," наводи Надица Шалингер, шеф одсека за друштвену бригу о деци.

На територији Лесковца око 2000 жена има пољопривредно осигурање.129 њих су носиоци домаћинства.

Тај број ускоро би могао да буде већи захваљујући и новом Закону и субвенцијама које Министарство пољопривреде даје младим произвођачима.

Стевица Марковић из Брестовца планира да преведе газдинство на име двадесетогодишње ћерке.

"У перспективи је за неку годину да се уда.Желео би да има своју слободу,да може нормално у тој породици да одлучује али да буде опет самостална и независна," каже Стевица Марковић, пољопривредник из Брестовца.

Подстицајне мере у пољопривреди као и право накнаде зараде за време породиљског уз знатно веће износе дечјег додатка дају наду за опоравак села.

Да млади остају на имањима и да се рађа више деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво