Млади из целог света овог лета у Петници

Истраживачка станица Петница овог лета организује осам програма намењених студентима основних и последипломских студија из целог света, и то из геологије и планетарних наука, програмирања и машинског учења, еволуционе биологије, археологије, астрономије и космологије, бимедицине, молекуларне биологије, а биће одржан и Петнички међународни камп.

Предавачи и ментори на овим школама су стручњаци из области из целог света. Од јуна до октобра, кроз програме намењене студентима, који се већински организују на енглеском језику, учешће ће узети око 200 младих узраста од 18 до 25 година из различитих области из целог света.

Захваљујући некадашњим полазницима програма ИС Петница предавачи на овим програмима долазе са факултета и института као што су Принстон, ЕТХ, Трст, Ломоносов, ЈПЛ - НАСА, СЕТИ Институт, ЦалТецх, Аустралија, ЦЕРН, Лондон, Турска, Мицрософт и др.

„Већ шест година Истраживачка станица Петница интензивно развија и програме за студенте и на основним и на постдипломским студијама. Захваљујући лабораторијама и модерној опреми коју имамо, али највише захваљујући методу рада, Петница је постала и важно место на светској мапи образовних институција, не само за средњошколце, већ и за студенте и оне који се науком већ баве", каже програмски директор Петнице Никола Божић.

Управо су завршене школе еволуционе биологије, у сарадњи са Европским друштвом за еволуциону биологију, Српским еволуционим друштвом и међународна школа планетарне астрономије и геологије.

Следе регионална школа машинског учења, међународна школа космологије, школа археологије и Међународна конференција младих археолога.
  
Сезона међународних програма се завршава са двема биолошким школама - из биомедицине и из микробиологије. Друга школа је посвећена нутриционизму и метаболизму и организује се у сарадњи са Српским друштвом за молекуларну биологију.

„Петница је посебно поносна на свој традиционалну међународну школу науке која ће окупити око 25 средњошколаца и младих студената да уче своје прве кораке у науци током две недеље у Петници. Учесници долазе из Шпаније, Француске, Русије, Пољске, Немачке, Хрватске, Бразила. Сви они ће имати прилику да од својих старијих колега у Петничким лабораторијама раде на научним пројектима", каже додаје Никола Божић, прогрмски директор Истраживачке станице.

Истраживачка станице Петница од 1982. године организује образовне програме за мотивисане и заинтересоване ученике и студенте у области астрономије, физике, електронике, рачунарства, математике, биологије, екологије, хемије, геологије, медицине, лингвистике, историје, психологије, антропологије, социологије, археологије и дизајна. Кроз програме ИСП до сада је прошло 50.000 учесника.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво