Безбеднији информациони систем у локалној управи Шапца

Шабац је један од градова у којем ће се тестирати информациони систем, а потписани споразум је део пројекта "Јачање капацитета локалних самоуправа у примени регулативе у области заштите података о личности и информационе безбедности".

Пен тестирање информационих система је метод процене сигурности компијутерских система или мреже у локалној управи. Tо je симулирање напада злонамерних корисника. Реч je o пројекту  Наледа, Канцеларијe за информационе технологије и електронску управу Владе Србије и компанија које тестирање izvode.

Тестирање ће радити сертификовани стручњаци који ће проверити колико су информациони системи у локалним управама сигурни и безбедни, а подаци од јавног значаја заштићени. У градској кући одржан је састанак свих који су укључени у пројекат, и како је речено, Шабац је град пилот, јер је први град у оквиру е управе.

"Циљ пројекта је јачање капацитета локалних самоуправа у области заштите података о личности, у области повећања информационе безбедности локалних самоуправа које треба да се повежу у државне информационе системе да би смо имали ефикасну електронску управу", објашњава Драгана Илић, из НАЛЕД-а.

"Ради се једна симулација која открива све рањивости на неком информационом систему - практично, након те анализе се прави један извештај који ће у свом извештају имати сет мера које је потребно урадити да би се безбедност подигла на највиши могући ниво", каже Дарко Ћаласан из компаније Сага.

"У градској управи биће извршене измене уколико препоруке ових еминентних стручњака буду такве, дакле измене које су неопходне ради заштите података у нашем информационом систему", каже Јелена Топаловић Петровић, помоћница градоначелника Шапца.

Тестирање је бесплатно, спроводиће се у јулу и августу у десет локалних управа које су чланице Савета за Е-управу . До краја године биће донет нов закон о заштити података, а Законом о електронској управи тачно се утврђују обавезе и како да се свих 160 локалних управа повежу у е пословање.

број коментара 0 пошаљи коментар