Контролисана производња малине - за бољу цену

Малинари у вишим пределима ваљевског краја приводе крају бербу традиционалних једнородних сорти малине. Сезона је лошија од претходних, због лосих временских услова, који су утицали и на цену. У појединим ваљевским селима одлучују се за контролисану производњу малине, како би остварили бољу цену.

У ваљевским Брезовицама производе малину у контролисаним условима. Због веће откупне цене, за 50 динара по килограму, готово свако домаћинство, малинарством се бави на овај начин.

"Мало и цена, мада је више има посла, око ове производње. Нема прскања хемијским препаратима ни корова, исто тако од хладњачара коме дајемо малину, имамо стручњака који нас упућује са чим може да се прска малина. Они узимају узорке листа, узимају узорке плода, тако и да по мени није лоша прича", објашњава Богосав Калабић из Брезовице код Ваљева.

Већина мештана своју малину предаје у локалној хладњачи - код својих комшија у домаћинству Томића који већ две године успешно откупљују малину по стандардима контролисане производње.

"То су захтеви које поштујемо и они и ја и боримо се да испоштујемо. До сада нисмо имали никаквих проблема", каже Драган Томић из хладњаче "Томић".

Упркос потешкоћама и отежаним условима производње, у Брезовицама су оформили и своју задругу.

"Брезовице органик, тако смо и у имену и у називу задруге нагласали да ми желимо да се бавимо органском малином. Очекујем да ћемо остварити већи профит, то је првенствено циљ,наравно цена је увек мотив", објашњава Сретен Милутиновић, председник Удружења "Воће-Повлен".

Мештани Брезовица имају и свој Дан малине где промовишу квалитет производа који задовољава и најпробирљивије светско тржиште. Можда би воћари овог села могли да послужи као пример осталим малинарима да се и у тешким сезонама може боље зарадити.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар