Пирот: Почиње реконструкција фасада на стамбеним зградама

Локална самоуправа Пирота издвојила је 13 милиона динара за реконструкцију фасада на стамбеним зградама. На конкурс градске управе јавило се 18 кућних савета.

Насеље „Чешаљ" у строгом центру Пирота једно је од најстаријих у граду. То се види и по оронулим фасадама које угрожавају безбедност станара и пролазника.

"Зграда је направљена 1974. године и скоро педесет година година фасада није дирана. Горњи спратови зграде који су више изложени атмосферским утицајима су пропали, тако да је неопходна нека инвестиција на згради", каже станар Душан Димитријевић.

Станари ове зграде финансирали су израду пројекта реконструкције фасаде, па су у Управи града конкурисали за субвенције.

"За реконструкцију фасаде потребно је много пара. Ми смо један део, као скупштина станара издвојили, а верујем да ћемо уз помоћ локалне самоуправе завршити комплетну фасаду"; објашњава Братислав Јовановић , станар и управник зграде.

На конкурс градске управе јавила су се само два кућна савета која поседују пројектну документацију, а 16 кућних савета поднело је захтев за финансирање израде пројекта. Циљ локалне самоуправе је поред повећања безбедности и енергетске ефикасности и лепши изглед града.

"Уређен нам је и један и други трг, сређен је хотел и центар града, а сада се покушава и да се субвенционисањем побољшају услови становања и повећа ефикасност стамбене зграде", каже Зоран Крстић, начелник у Управи града Пирота.

Због великог интересовања стамбених заједница следеће године из буџета Пирота ће бити издвојено више новца за реконструкцију фасада на зградама. То треба, наглашавају у градској Управи, да буде додатни мотив кућним саветима да се боље организују и припреме пројекте.

број коментара 0 пошаљи коментар