Регата војвођанским рекама

Војвођанским рекама и каналима ових дана плови регата "Вода Војводине". На путу дугом 280 километара регата се зауставила и у Зрењанину, а сем развоја наутичког туризма, један од циљева регате је да покаже како се рекама и каналима може доћи до двадесетак војвођанских насеља

На обали Бегеја у Зрењанину путоказ говори да се са овог места водом може стићи у све делове Војводине. Управо на ту недовољно искоришћену могућност указује Светислав Поповић, дугогодишњи наутичар, који ће за десетак дана рекама и каналима опловити Војводину.

"Ишли смо до Титела, данас смо овде, сутра у једном Бечеју, другом Бечеју, Србобрану, и тако даље", каже Светислав Поповић, наутичар из Новог Сада. И додаје: "Ја ћу продужити за Богојево. Али доћи воденим путем, упознати обалу са више или мање дрезге, то је знатижеља".

Сви наутичари наводе да је овакав вид туризма посебан, јер се обилазе неистражени делови река, рукаваца, канала и бара.

Марио Грци, наутичар из Петроварадина каже да му је то и излаз из градске вреве, буке, свакодневнице, да је то феноменална, али не јефтина антистрес терапија.

Да би промовисали наутички туризам "Воде Војводине" организују регату. Ове године је десета, са 80 пловила и око 250 учесника.

"Пловимо и Дунавом и Тисом и банатским и бачким каналима, сваки канал и река има своју лепоту, своју драж, своје карактеристике", каже Мирјана Живковић, ЈВП Воде Војводине.

Непостојање уређених марина и неповољни услови за пристајање су основни проблеми које имају наутичари. Зрењанин најављује изградњу марине и измуљавање канала Бегеј, чиме би се обезбедила боља пловност до Темишвара. И Канал Дунав Тиса Дунав је неискоришћен потенцијал за ове намене, а наутичари на њему имају 970 километара пловног пута.

број коментара 0 пошаљи коментар