Свилајнац: До грађевинске дозволе за само један дан

Издавање електронских грађевинских дозвола у Србији почело је 1.јануара 2016.године. Према анализи Министарства грађевинарства,с аобраћаја и инфраструктуре и НАЛЕД-а, поједине општине попут свилајначке, добро су се организовале, па се дозвола добија за само један дан. У првом кварталу ове године свилајнчани су на нивоу Србије имали највећи број решених захтева.

Можда је у почетку и звучало нестварно, али они који раде са документацијом за издавање грађевинске дозволе кажу да су се на брзо решавање захтева навикли још брже. Грађевинска дозвола у Свилајнцу издаје се, у просеку, за један радни дан.

„За нашу Општину могу да кажем све најбоље, што се тиче издавања, брзине, рокова - да се све поштује, да излазе у сусрет максимално, што није случај са многим општинама које не поштују неке рокове", каже Јовица Јанковић, архитекта пројектант.

Архитекта, грађевински инжењер и правник, са два административна радника чине стручни тим који послу, кажу у општинској управи, приступа са позиције рокова. Мотивишу се и награђују приправници, али су доступна и додатна усавршавања за све којима је то потребно.

„Најважније је то што смо успоставили одличну координацију са другим службама, са другим органима који учествују у поступку издавања грађевинске дозволе, док је кључ сарадња са пројектантима, са лицима која подносе захтеве за издавање грађевинских дозвола . Уколико је та документација потпуна нема сметње дозвола се издаје за један дан. Грађани више не морају да долазе у зграду општине", каже Ивона Пауновић, начелница Општинске управе у Свилајнцу.

Од почетка примене решена су 602 захтева за издавање грађевинске дозволе. Брзина је свима, а посебно инвеститорима важна карика у пословању.

Колико је инвеститорима и послодавцима битна добро уређена инфраструктура и брзо издавање грађевинске дозволе можда најбоље говори податак да је свилајначка индустријска зона постала тесна за све заинтересоване који су овде желели да отворе погон или производњу преселе из неких других места.

"То је странцима нормално али ја мислим да то полако постаје нормално и у Србији. Резултат тога је и привреда која се подиже крупним корацима у Свилајнцу и ми смо скоро на крају тог једног првог пута, а то је обнова привреде", објашњава Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац.

Поштујући стратегију развоја електронске управе као један од приоритета Владе Србије, Свилајнчани ће од првог јула имати и нови сервис за грађане - електронску пријаву беба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво