Свилајнац: До грађевинске дозволе за само један дан

Издавање електронских грађевинских дозвола у Србији почело је 1.јануара 2016.године. Према анализи Министарства грађевинарства,с аобраћаја и инфраструктуре и НАЛЕД-а, поједине општине попут свилајначке, добро су се организовале, па се дозвола добија за само један дан. У првом кварталу ове године свилајнчани су на нивоу Србије имали највећи број решених захтева.

Можда је у почетку и звучало нестварно, али они који раде са документацијом за издавање грађевинске дозволе кажу да су се на брзо решавање захтева навикли још брже. Грађевинска дозвола у Свилајнцу издаје се, у просеку, за један радни дан.

„За нашу Општину могу да кажем све најбоље, што се тиче издавања, брзине, рокова - да се све поштује, да излазе у сусрет максимално, што није случај са многим општинама које не поштују неке рокове", каже Јовица Јанковић, архитекта пројектант.

Архитекта, грађевински инжењер и правник, са два административна радника чине стручни тим који послу, кажу у општинској управи, приступа са позиције рокова. Мотивишу се и награђују приправници, али су доступна и додатна усавршавања за све којима је то потребно.

„Најважније је то што смо успоставили одличну координацију са другим службама, са другим органима који учествују у поступку издавања грађевинске дозволе, док је кључ сарадња са пројектантима, са лицима која подносе захтеве за издавање грађевинских дозвола . Уколико је та документација потпуна нема сметње дозвола се издаје за један дан. Грађани више не морају да долазе у зграду општине", каже Ивона Пауновић, начелница Општинске управе у Свилајнцу.

Од почетка примене решена су 602 захтева за издавање грађевинске дозволе. Брзина је свима, а посебно инвеститорима важна карика у пословању.

Колико је инвеститорима и послодавцима битна добро уређена инфраструктура и брзо издавање грађевинске дозволе можда најбоље говори податак да је свилајначка индустријска зона постала тесна за све заинтересоване који су овде желели да отворе погон или производњу преселе из неких других места.

"То је странцима нормално али ја мислим да то полако постаје нормално и у Србији. Резултат тога је и привреда која се подиже крупним корацима у Свилајнцу и ми смо скоро на крају тог једног првог пута, а то је обнова привреде", објашњава Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац.

Поштујући стратегију развоја електронске управе као један од приоритета Владе Србије, Свилајнчани ће од првог јула имати и нови сервис за грађане - електронску пријаву беба.

број коментара 0 пошаљи коментар