Лековито биље доноси добру и сигурну зараду

У Баваништу су одржани Дани биља, манифестација на којој су посетиоци могли да купе лековито биље, чајеве, разне препарате, а мештани су говорили о својим искуствима у гајењу ових исплативих биљних култура.

Традиција гајења лековитог и ароматичног биља у Баваништу датира још од половине прошлог века.

Данас се око 300 домаћинстава тиме бави на површини од близу 600 хектара. Разлог је једноставан - зарада је сигурна и добра.

Властимир Живков,пољопривредник, каже: „Ова година је била лоша, камилице можда има тек пола рода од очекиваног. Али то нас не спутава да радимо лековито биље, јер је зарада много већа него на ратарству."

Највише се гаје нана и камилица, мада кажу да се најбоље заради на белом слезу. Ту су и смиље, ехинацеа, першун, оригано и многе друге; списак је дугачак.

Први пут је један домаћин засадио и индустријску конопљу на два хектара.

„То је органска конопља, која се производи семенска. Порасла је велика. Сарађујемо са Институтом из Новог Сада,видећемо шта ће они рећи за друго кошење, али најважније је да добијемо семе за следећу годину," објашњава пољопривредник Лазар Трифуновић.

Главни проблем је недовољно сушара, које не могу да приме велике количине биља, које стиже у исто време. Са откупљивачима и исплатом су углавном задовољни.

„Радне снаге има, то су углавном сезонци, али ми се трудимо да што више користимо машине. Оне су скупе, али ми доста тога сами направимо." наводи пољопривредник Зоран Томић.

Иако су потенцијали велики, у Србији је само 1% површина засађено лековитим биљем. Пример из Баваништа може да да подстрек и другима да почну тиме да се баве.

број коментара 0 пошаљи коментар