Дела кинеске уметнице у Пироту

Након Хонг Конга, кинеска уметница Ђо Ин Фан представила је своје стваралаштво и у Галерији "Чедомир Крстић" у Пироту. Изложба под називом "Градови памте" инспирисана је путовањима и упознавањем уметнице с традицијом и културом светских метропола.

Кинеска уметница Ђо Ин Фан пре скоро 4 деценије, у Пирот је дошла путем свиле - али и следећи своје срце.

С обзиром на то да је постала пиротска снаха, свих ових година живећи на релацији Србија - Кина, спајала је људе, обичаје, културе.

Али и уметност - која је специфична за подручје одакле потиче - али говори универзалним језиком.

Ђо Ин Фан истиче да се њени радови представљени на изложби „Градови памте" умногоме разликују од оних које је стварала на почетку.

"Пре 32 године, ја сам више цртала традиционалне ствари: цвет, пејзаж...А сада, ја када путујем цртам по памћењу, сувом четком, сувим тушем. Не стављам више никакве нијансе, нити тонове - само линије. Линије показују осећаје човека", каже Ђо Ин Фан, кинеска уметница.

Ђо Ин Фан припада покрету такозваног "интелектуалног сликарства" који се одликује комбинацијом поезије, сликарства, гравирања и калиграфије.

"Она практично тим кинеским начином рада и кинеским методама доприноси да традиционална европска култура и уметност добију свој неки други значај на њеним сликама и цртежима", наводи Радмила Влатковић, директорка Галерије "Чедомир Крстић" у Пироту.

Изложба уметнице Ђо Ин Фан је само почетак представљања стваралаштва ове далеке земље.

Ускоро ће се овдашњој публици представити и вајари и музичари, тако да ће пиротско културно лето свакако обележити кинеска уметност и традиција.

број коментара 0 пошаљи коментар