Обнављају се установе културе у Врању

Три установе културе у Врању су у фази реконструкције. Зграда позоришта "Бора Станковић" изгорела је у пожару 2012. године, обнова траје четири године. Народни музеј и Кућа Боре Станковића такође се обнављају, кроз пројекат "Градови у фокусу", који финансира Министарство културе и информисања.

После шест година од пожара, зграда позоришта у другој фази реконструкције.

Обновљена је унутрашњост, постављају се инсталације, противпожарна заштита.
Трећа и завршна фаза, подразумева опремање зграде. Ансамбл, упркос томе, ниже успехе.

"Улагање целог колектива се види, примећује и исплати, али је и најбоља награда за све наше муке које трпимо свих ових година. И наравно наша жеља да зграда позоришта буде саграђена је све већа и већа," каже Марко Петричевић, глумац позоришта "Бора Станковић".

Слободан Миленковић, градоначелник Врања, наводи: "Импресионирани и радовима и свим оним што нуди врањско позориште. У наредном периоду, ја се надам до годину дана, имаћемо заиста један храм културе."

Реконструишу се и зграда Народног музеја и музеј-кућа Боре Станковића, које су под заштитом државе.

Пашин конак потиче из 18-ог века, обновљен је кров, стубови, замењене ћерамиде. При крају је и санација куће у којој је писац Бора Станковић провео детињство, 51 годину је то музеј-кућа.

"Патоси у соби баба Златиној и у гостинској соби у толико лошем стању, односно греде у подруму су скроз попуцале, и претила је опасност да било ко нагази у собу и пропадне," објашњава Саша Стаменковић, директор Народног музеја.

"Потрудићемо се и сигурно у томе успети, с обзиром на енергију ка култури која се окреће у вашем граду, да ставимо у функцију и биоскоп јер од Ниша па јужније, цео овај крај, овај значајни део Србије, нема биоскоп," обећава Тихомир Арсић из Министарства културе и информисања.

За обнову зграде Пашиног конака и музеј-куће издвојено је скоро 10 милиона динара, кроз пројекат "Градови у фокусу" Министарства културе и информисања.

број коментара 0 пошаљи коментар