Споменик руској болничарки на Гучеву

На планини Гучево код Лознице данас је откривен споменик руској болничарки Дарји Александровној Коробкиној која је погинула помажући српским војницима у Првом светском рату.

На планини Гучево код Лознице данас је откривен споменик руској болничарки Дарји Александровној Коробкиној која је погинула помажући српским војницима у Првом светском рату.

Александровна Коробкина, рођена је у тадашњем Петрограду у Русији, а свој живот дала је за српски народ.

У знак захвалности, више од једног века касније, хериони "Битке под облацима" подигнут је споменик, на месту где је погинула 2. октобра 1914. године.

"Ово што данас чинимо на стоту годишњицу завршнице Првог светског рата је споменик части и захвалности Дарји Александровној. На Гучево је свако дебло слобода, свака буква никла је ииз крви разђених душа које је својим завојима и сто педесет пута дневно видала и затварала Дарја Александровна," каже Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Споменик Дарји Александровној освештан је у присуству владике шабачког Лаврентија, представника руске амбасаде и бројних званица.

Ова млада Рускиња остаће упамћена као велика хериона која је у Гучевкој која је у једном дану, кажу, умела је да превије и 150 рањеника.

"Ова храбра руска болничарка превијала је и дан и ноћ рањене српске војнике под кишом непријатељских куршума, али се храбра Дарја није бојала смрти, једино се бојала да је не заробе, објашњава др Мирко Керкез, председник Научног савета СКАНУ.

О Дарји Александровној остало је записано и да је у строју 1914. године била у чизмама, копорану и са шајкачом.

Да је у најстрашнојој ватри превијала рањенике, и говорила 'Кад би само знали Руси за ове муке, пожурили би преко Карпата".

број коментара 0 пошаљи коментар