Липолист - престоница руже

Руже најлепше миришу у јуну, кажу произвођачи из Липолиста, који су и ове године краљици цвећа у част организовали фестивал. За изложбу у центру најмириснијег мачванског села, убрано је неколико десетина хиљада ружа.

Од једнобојних, шарених, па до готово црних - у ружичњаку породице Милана Топаловића цвета три стотине сорти. На шест хектара, произведу двеста хиљада садница ружа годишње.

,, Руже су у пуној кондицији, и у пуној снази, било је доста сунца, доста кише, ми смо одрадили то што је требало, тако да је све перфектно. Већина ове производње је већ уговорена за пролеће, доста тога за Русију, Пољску", каже Милан Топаловић из Липолиста.
За продају не брине ни осталих двадестак произвођача ружа у селу. Имају Удружење, и сигурне купце.
,, Прво треба волети руже, један захтеван посао, огроман, али исплатив'' објашњава Снежана Маринковић, произвођач из Липолиста.
,, Мој отац је почео давне 1970.  да се бави овим послом, ја сам наставио, ево сад и мој син прихвата'', каже Зоран Станковић, произвођач из Липолиста.
На фестивалу у престоници руже, бројни аранжмани и нови произвођачи резаног цвећа. Највећа гужва испред аутомобила украшеног мирисним пупољцима.
,, Две хиљаде цветова сам потрошио за овај аранжман, нов сам у области резаног цвета ружа. Иако нисам из Липолиста, завршио сам Пољопривредну школу у Шапцу и одлучио сам се после завршетка да отоворим свој расадник'', објашњава Слободан Џагић, произвођач из Звезда. 
,, Прелепо, ми смо из Републике Српске, из Зворника, први пут смо овде, дивно, фантастично", задовољна је Велка Гелић из Зворника.
У ружичњацима на тридесет хектара у Липолисту, поизведе се милион садница годишње, што је 30% укупне производње ружа у Србији.

број коментара 0 пошаљи коментар