ЕУ уложила око 25 милиона евра за равномернији развој Србије

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици обишао је пројекте које је у Новом Пазару и Сјеници финансирала Европска унија. До сада је у развојне програме уложено 25 милиона евра, а један од највећих пројеката је изградња нове зграде Службе хитне помоћи.

Завршени су грађевниски радови, а опремање ће се наставити уз финансијску подршку Министарства здравља Републике Србије. Почетак рада здравствене установе најављен је за крај августа.

"Пројекат је вредан око милион евра. Од тога, Европска унија преко Европског прогреса улозила 600.000 евра. Ово је први пут да учествује и Министарство здравља са 100 хиљада у опремању овог објекта и остало је градска права уложила остатак средстава", каже Нихад Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

"Током преговора о приступању Србије Европској унији важно је истовремено и показати неке конкретне примере, дати неке опипљиве показатеље сарадњи између Србије и Европске уније и управо посетом овом центру и изградњи овог центра, ми смо дали један конкретан пример те сарадње", објашњава Сем Фабрици, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Амбасадор Фабрици је приликом посете предузетиника Мирзе Аличковића, који је уз помоћ Европске уније и Владе Швајцарске добио опрему и започео посао у области информационих технологија, рекао да ће и даље подржавати младе који ће помоћи развој своје земље".

"Након годину дана могу рећи да смо некако успешно пословали и да ми је та помоћ врло значила и тешко да би се усудио да покренем свој бизнис, да можда нисам имао прилике да конкурушем на том пројекту", казао је Мирза Аличковић.

Опрему за унапређење производње добило је и предузеће за производњу ратлука у Сјеници.

"Наше искуство са Европском унијом је заиста позитивно и захваљујући њима ми смо запослили још четири нова радника и тренутно запошљавамо 16", казао је Хазир Дачић, из предузећа за производњу ратлука у Сјеници.

"Грађани Сјенице су захвални Европској унији за све пројекте које смо реализовали у предходном периоду. Ради се о сијасет значајних пројеката који су веома позитивно утицали на живот становника у Сјеници", сматра Хазбо Мујовић, председник Општине Сјеница.

Током дводневне посете, шеф Делегације Европске уније састао се са представницима Бошњачког Националног већа и исламских заједница, а отворио је и Фестивал европског филма у Новом Пазару.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво