Московски метро - атракција руске престонице

Московски метро важи за право градитељско ремек дело и представља једну од туристичких атракција главног града Русије. Не само што је по многима најлепши на свету, већ држи и светски рекорд у броју путника који га је користио у једном дану.


Замислите да испод земље путујете неких 330 километара, рецимо од Београда до Врања. Толика је укупна дужина свих дванаест линија Московског метроа. Прва је отворена 15. маја 1935 године и од тада се овим саобраћајним ремек делом превезло невероватних 145 милијарди путника.

Од дванаест линија, једна је унутрашња, кружна и повезује све остале. Урбана легенда каже да је Стаљин ставио шољицу кафе на план метроа који су му инжењери донели. На том месту остала је браон мрља у облику круга, па су ови закључили да је вођа замислио кружну линију. Штогод да је истина, она се и дан данас на карти обележава браон бојом. Московски метро називају и подземним музејом или дворцем.

Његове станице заиста на то и подсећају, а у пројектовању и украшавању ходника и перона учествовале су најпознатије архитекте и уметници тадашњег Совјетског савеза. Уз сву њихову лепоту, задивиће вас и беспрекорна чистоћа, која говори о култури Московљана.

Московски метро није само најлепши на свету, њиме се превози И највише људи. Рекорд је постављен 25. децембра 2014. године. Тада се због снегом завејаних улица велики број Московљана превозио метроом. Тог дана метроом се превезло скоро 10 милиона Московљана.

Сваког дана овом подземном железницом превезе се скоро девет милиона људи, што је више него у Њујорку и Лондону заједно. Московски метро ради од пола шест ујутро, до један час после поноћи.

Возови пролазе на сваких деведесет секунди, па реда вожње нема, јер би био бесмислен. Уочи Светског првенства у фудбалу, мере безбедности на 200 станица су пооштрене, али се фреквенција путника није успорила, јер је метро наједноставнији и најбржи превоз у Москви, која је упркос широким авенијама, закрчена аутомобилима.

Карта за Московски метро кошта педесет рубаља, око седамдесет центи и важи све до изласка из метроа, без обзира на дужину путовања и број преседања.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво