Плантажа малина на Радан планини

Велике осцијалације откупне цене малине доносе главобољу воћарима, па су поједини нашли решење тог проблема. Све је више оних који су схватили да се много више исплати да производе џемове, слатка и компоте него да малину продају као сировину.

До пре три године породична парцела Радојичића у селу Оране на Радан планини била је у корову. Било је потребно неколико месеци да је Горан заједно са својом супругом Горданом култивише а да затим подигне плантажу малина. Данас овде ангажују бераче, а квалитет плода је изузетно добар.

"Друга године бербе још није у најбољем стању али отпрлике следеће године биће пун капацитет и род. Оране је на 500 метара надморске висине и то је идеална висина за узгој малине. Ја је берем у пуној зрелости када проценат суве материје и шећера највећи", наводи Горан Радојичић, произвођач малине.

Горан са супругом ужива на свом имању после напорног рада. Сваки породични ручак завршавају уз слатко или џем од малине који сами припремају.

"Најлепша је природа као и задовољство после завршеног посла", наводи Гордана Радојичић, произвођач малине.

Радојичићи нису оптерећини откупном ценом малине. Некад је виша, некад нижа. Схватили су да су осцилације озбиљне и због тога су се одлучили да крену озбиљно да производе џем. И нису се покајали. За кратко време њихов џем је нашао своје место не трижишту. Од децембра су продали 2.500 теглица, а очекују да ће до краја године удвостручити продају.

"Не ставља се никакви додаци, ни – конзерванс, винобран, све је потпуно природно", наводи Радојичић.

У Јабланичком округу до пре три године под малином је било 250 хектара. Данас се процењује да има око хиљаду. У односу на вишњу, малина увек има бољу цену, али произвођачи са југа Србије схватају да морају сами да се организују да оснивају задруге или предузећа и да ће тако уз подршку државе са својим прерађевинама моћи много више да зараде. Радојичићи су зато прави пример.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи