Шабачки шаховски клуб у ''пат позицији''

Шабачки шаховски клуб, пре више од једног века основао је Јосиф Винавер. Дуже од четири деценија, један од најстаријих колектива на Балкану налази се у просторијама у центру града. Надлежне и шахисте забринула је одлука Агенције за реституцију којом се објекат у Господар Јевремовој улици, враћа наследницима некадашњег власника.

На полицама бројни пехари освојени на престижним такмичењима, а испред шаховских табли различите генерације. У померању фигура, некада су се по шабачким кафанама надметали трговци, а од 1905. када је клуб основан, шах играју сви.

Милица Вујовић каже да шах игра у слободно време: "Занимљиво је, занимљива игра, играм са дедом, татом и сестром.''

"Десет година сам већ члан овог клуба, кад год могу долазим. Шах за мене представља опуштање, овде се дружимо'', каже Милош Пантић из Шапца.

Радојица Вујовић додаје: "Чини ми се да цео живот играм шах, нисам постигао неке велике успехе са шахом, али сам постигао силна познанства.''

Клуб је од оснивања неколико пута мењао адресу. Просторије које користи већ четрдесет три године, биће враћене наследницима чувене шабачке породице.

"Овог пролећа Шабачки шаховски клуб бије своју најзначајнију шаховску битку", каже Мирољуб Мердовић, председник Шабачког шаховског клуба. "То је један меч одлуке, бити или не бити, што се тиче наших просторија. Агенција за реституцију, морам признати да нас је стварно изненадила, нисмо очекивали да ће тако брзо то да се спроведе у дело, закон се мора споводити, ми смо затечени'', каже он.

Жалба на решење Агенције за реституцију је одбијена. У одлучујућем мечу, на потезу је градска управа.

Драган Николић, члан Градског већа задужен за спорт рекао је да они наредне две године сигурно неће морати да мењају место: "Под истим условима ће остати тамо где и сада бораве. Ми ћемо свакако са момцима из шах клуба после две године наћи решење које је адекватно за њихове активности.''

У Шапцу су стасали бројни шаховски шампиони. Клуб има око 200 чланова. Сваке седмице надмећу се у брзопотезним турнирима, и на такмичењима у земљи бележе запажене резултате.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи