Крагујевац: Знањем до посла

Заједно са локалним партнерима пројекат пружа шансу, а теже запошљивим категоријама младих и у Крагујевцу даје одличне резултате.

По заврштетку средње школе и изласка из система хранитељства, Крагујевчнка Кристина Симеуновић није чекала, већ је кренула у потрагу за послом. Формално звање техничара за компјутерско управљање, после практичне обуке у Сименсу ,заменила је послом "це-ен-це" оператера.

"Јако ми је драго да сам се запослила, битно ми је да могу сама да бринем о себи и да сама себе издржавам, да будем свој човек. Планирам да упишем Машински факултет, али све у своје време", каже Кристина Симеуновић из Крагујевца.

Још четрнаесторо младих из хранитељских породица прошло је обуку за дефицитарна занимања и знањем дошло до посла.

"Ту су и различите врста подршке коју и даље могу да користе и кроз пројекат и од нас, њихових ментора, а и наравно у компанијама у којима су били на пракси", каже Ивана Ракић, саветник за хранитељство.

Нове технологије и сталне сталне промене у области приреде захтевају флексибилност образовног система. Брзе, ефикасне обуке на радном месту, послодавцима обезбеђују потребан кадар, а младима отварају врата за запослење.

"Компаније могу да нам се јаве и да заједно са њима развијамо програме обука који одговарају њиховим потребама, а који ће опет младима помоћи да стекну тршижно конкурентна знања и вештине", објашњава Марија Стојадиновић, директорка Развојног бизнис центра.

Тржиште у Крагујевцу највише тражи кадрове металске и рачунаске струке. Од почетка године кроз пројекат "Знањем до посла" за 10 дефицатарних занимања, обуку је прошло око 140 младих од којих је половина добила посао.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво