Рециклажом до уштеде и очувања природе

На Златибору је у току 23. Међународни симпозијум из области прераде целулозе, папира, амбалаже и графике на коме учествују наши стручнајци и произвођачи, као и гости из неколико европских земаља.

Једно домаћинство годишње потроши папир од шест стабала, а рециклажом само једне тоне папира и картона чува се 17 стабала, али и 65% енергије, 50% воде.

Загађење је мање за 74% посто. Еколошки и економски разлози навели су Ужичане да од 2011. године раздвајају отпад. Од укупне количине комуналног отпада који стигне на регионалну депонију „Дубоко“ сваког месеца селектује се око 130 тона, од чега је тридесетак тона папира и картон - читава мала шума. Велике фабрике целулозе, некада и великизагађивачи, на просторима бивше Југославије добрим делом су угашене - како се чуло на златиборском скупу.

Ипак, има решења која ће помирити екологију и производњу у постојећим и будућим.

“Модерна технологија решава екологију ,рециклаже, затварање круготока вода, регенерација итд. Данашња технологија је то врло успешно решила: рецимо Канада, Америка, Шведска и Финска - највећи су произвођачи целулозе. Некада је то било загађивање, данас је то решено”, каже Проф. др Милорад Крговић са Технолошко-металуршког факултета у Београду.

Производјаче муче и други проблеми. “Конкретни проблеми индустрије производње папира су недостатак кадрова. Улагањем у нове технологије и индустријализацију и дигиталну трансформацију, долази се до решења“, сматра Наташа Говедарица из Привредне коморе Србије.

Папир се може рециклирати од пет до седам пута, папирна кеса се разложи за највише тридесет дана док пластичној за то треба најмање 400 година. Све ово говори колико су значајне такве фабрике и колико је битана сарадња теорије и праксе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво