Шабац: Часовници за вишеструке даваоце крви

Шапчанима који су крв дали више од педесет пута, у Градској кући уручени су ручни часовници, а поклон је добио и хуманиста који је крв дао стотину пута.

Од почетка године, у Шапцу је примењује нови Закон о трансфузиолошкоји медицини, па грађани крв могу да дају сваке среде у Културном центру.

Владан Матић из Шапца, крв је дао педесет четири пута. Обрадовао га је поклон од града и поштовање које му је због показане хуманости указано на пријему у Градској кући.

"Из најхуманијих разлога дајем крв, верујући да ће та боца крви неком помоћи и спасити живот. Од града је лепо то што се сетио да покаже неку пажњу, јер, морам признати да задњих двадесетак година, колико дајем крв, заборављени су добоовљни даваоци, тако да је овај знак пажње еома леп", каже Владан Матић.

 Шабац и Смедерево, први су градови у Србији у којима је у овој години почео да се примењује нови Закон о трансфузиолошкој медицини.

"После шест месеци примене новог Закона можемо да кажемо да се држимо оних неких смерница и количине. За пет месеци, прикупили смо 1.840 боца драгоцене течности. Задатак нам је да до краја године прикупимо око хиљаду боца", наводи Прока Мартиновић , члан Комисије за окупљање обровољних давалаца.

Ручне часовнике добило је тинаест добовољних давалаца. За хуманост и  помоћ у организацији акција, град је од Института за тансфузију недавно добио Плакету за посебан допринос у промоцији добровољног давања крви.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара