Нови изглед Житног трга у Сремској Митровици

Реконструкција римског локалитета "Житни трг" у Сремској Митровици, започета прошле јесени, приводи се крају. Највећи део новца за радове Министарство културе обезбедило је у оквиру пројекта "Градови у фокусу", а остатак локална самоуправа

У Сремској Митровици у току је обнова "Житног трга", локалитета из 4. века. После обнове ова занатска четврт откривена пре шест деценија имаће две целине: јавну површину са тргом и амфитеатром и презентацију античке пијаце и улице.

Свака цигла уграђена у ове зидове аутентична је и потиче из римској периода. Пронађене су током различитих ископавања и грађевинских радова у Сремској Митровици, јер у овом граду, где год да кренемо, ходамо по историји. Посебно атрактивна је римска улица у којој су били објекти за производњу стакла, главни одводни канал и одбрамбени зид. Локалитет је посетио амерички професор Мајкл Вернер, који се 50 година бави истраживањем античког Сирмиума.

"Када је видео реализацију овог пројекта , тј. конзерваторске и рестаураторске радове на "Житном тргу", био је одушевљен. Рекао је да му пошаљемо снимке, када буде све комплетирано, пошто ће то да показује као један од од најбољих примера презентације античких локалитета у урбаноним срединама", каже Љубиша Шулаја, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица.

У пројекат вредан 33 милиона динара Министарство културе уложило је 24 милиона, остатак локална самоуправа. Радови ће бити завршени крјем месеца.

"Чиме ће Сремска Митровица добити заиста један нови локалитет, једно ново место где ћемо имати могућност да све манифестације које смо током летње сезоне одржавали овде у Митровци, преселимо на локалитет "Житног трга" и тиме на најбољи начин презентујемо и грађанима и туристима који долазе у Сремску Митровицу", објашњава Илија Недић, начелник Одељења за образовање, културу и спорт у Сремској Митровици.

Током летњих манифестација "Житни трг" посети више хиљада људи, највише у време "Срем фолк феста", а од ове сезоне, биће права туристичка атракција.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара