Нови Пазар: Упис кандидата за прву годину студија

На Државном универзитету у Новом Пазару почиње пријављивање кандидата за упис у прву годину основних и интегрисаних академскигх студија. Према квоти коју је одобрила Влада Републике Србије и објављеном конкурсу предвиђен је упис 739 студената на буџету и 290 самофинансирајућих.

Универyитет је и домаћин међународне научне конференције Савремени проблеми математике, механике и информатике која је окупила седамдесет учесника.

На Државном универзитету у Новом Пазару школују се будући економисти, правници, професори језика, психолози, васпитаци, архитекте, грађевниски инжињери, физичари, информатичари и математичари. За разлику од предходних година, све више расте интересовање за математичке и техничке науке.

"На овој конференцији присутно је 14 страних држављана од којих су неки из Велике Британије, Кине, Русије, Белорусије, Немачке, Ирана, Турске, Бугарске и наших бивших република", каже проф. др Ћемал Долићанин, председавајући конференције.

"Ово је одлична конференција због тога што укључује радове из различитих области као што су информатика, математика, механика. Посебно је значајан тај интердисциплинарни приступ", објашњава проф..др Ксин Ши Јанг из Велике Британије.

"Разлог мог доласка је у ствари да испричам о значају области којом се бавим. Мислим да ће наша сарадња бити продужена и да ће трајати још дуго, дуго", оцењује Проф. др Андреј Јаковљев изРусије.

"Значај који ће за младе људе , асистенте имати чињеница да могу да слушају водеће експетре из појединих области је непроцењив и идеја професора Долићанина да се овакве конференције органзују веома је значајна", сматра проф. др Теодор Атанацковић, академик САНУ.

На Државном универзитету у Новом Пазару школује се око четири хиљаде студената из овог и суседних градова, али и Нове Вароши, Прибоја, Пријепоља и општина са севера Црне Горе.

За сада, студенти сами обезбеђују смештај у приватном аранyману, а цене су од шест хиљада динара за изнајмљивање собе, до неколико десетина хиљада за изнајмљивање стана. Уз трошкове за храну и школарину, родитељи ће морати да издвоје месечно једну просечну плату за студије своје деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи