Награде у завршници "Буциних дана" у Александровцу

У Александровцу, родном месту Милосава Буце Мирковића , есејисте, позоришног и књижевног критичара, песника и публицисте - завршени су Пети „Буцини дани", позоришни фестивал у његову част. Најбољима, по оцени трочланог глумачког жирија, додељене су награде „Златно зрно".

За пет година, од када је заживео у плодној и винородној Жупи, фестивал „Буцини дани" је корене чврсто везао за позоришно тло Србије и што је још важније - за његове Жупљане.

Публику која из вечери у вече Центар за културу пунила до последњег места.

Печат на јубиларне „Буцине дане " оставиле су представе „На Дрини ћуприја" Српског народног позоришта из Новог Сада , "Август у округу Осејџ" суботичког Народног позоришта , "Ожалошћена породица"Народног позоришта из Београда, "Корешпонденција" Звездара театра и "Рубиште" Шабачког позоришта.

"То је селекција, слободно могу да кажем боља од рецимо Стеријног позорја који је један врховни фестивал, али је дивно што су велике представе са великим глумцима овај фестивал закључиле , ову пету годину", каже глумица Мира Бањац.

Одлуком жирија у којем су поред Мире Бањац били Љиљана Стјепановић и Горан Султановић „Златно зрно" за најбољег младог глумца додељено је Јоакиму Тасићу за улогу Симеона Његован у представи „Корешподенција", Саши Торлаковићу припао је Гранд при фестивала за улогу Агатона у „Ожалошћеној пориодици" Народног позоришта из Београда, која је награђена и за најбољу продукцију и најбољу за глумачку бравуру - Вање Ејдус у улози Гине.

„Ја сам главну награду добио за време представе и нарочито на крају представе, како је публика реаговала на оно што сам у тој представи урадио, заједно са својим колегама које сјајно то изводе. То је публика и доказала аплаузом, на крају и то дуготрајним аплаузом", каже глумац Бранислав Лечић који је награђен „Златним зрном" за најбољу мушку улогу у представи „Корешподенција" Звездара театра.

„Александровац је постао дефинитивно глумачка мека, глумачки центар и драго ми је што окупља најбољи, најстручнији жири, глумачки жири што је тај жири тако спреман да анализира, помно гледа ове представе које су све одреда јако квалитетене. И када добијете овако лепу награду од стручног жирија, од струке, онда је то велико задовољство и велика част", каже Гордана Ђурђевић Димић која је остварила две значајне улоге у фестивалским представама „На Дрини ћуприја" Српског народног позоришта и „Август у кругу Осејџ". Награђена је „Златним зрном за најбољу женску улогу.

Награђенима у част, на поклон верној публици, премиједно је изведена представа „И сваки пут као да је први" , копродукција Крушевачког позоришта и Арт теме у режији Јоване Томић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво