Дневни боравак у Богатићу

После Шапца, Каритас је и у Богатићу отворио Дневни боравак за особе са менталним и интелектуалним потешкоћама, којим су обједињене три услуге социјалне заштите.

Некада запушено домаћинство у Богатићу данас авлија одрживог развоја и дом за помоћ и бригу o 40 -оро корисника. У дневни боравак свакодневно ће долазити 15-оро а две особе са менталним и интелектуалним потешкоћама из Мачве имаће стални смештај.

Мени се свиђа од првог дана, што је најбитније имамо свега а највише друштва", каже Биљана Стајић из Богатића.

У реновирању куће, помоћних објеката и окућнице и уређењу учествовали су и корисници. Стручни надзор у заједници је свакодневан.

„Шта ми год дају и одреде ништа ми није тешко. Много ми се свиђа овде", задовољан је Бобан Шакотић из Глушаца.

„Тренутно су овде ангажоване две неговатељице које ће радити са њима и ја као стручна радница која се бави организацијом целог посла", наводи Андријана Нешковић, социјална радница.

Пројекат Каритаса Шабац, града Шапца и општине Богатић подржала је Европска унија. У куповину и опремање домаћинства уложено је преко 200.000 евра.

„Кроз развој три услуге социјалне заштите, дневни боравак, становање уз подршку и помоћ у кући ми желимо да применимо савремен начин заштите менталног здравља у заједници осим директних услуга које ћемо пружати корисницима ми желимо њих да оснажимо за самосталан живот", наглашава Мирољуб Николић, директор Каритас Шабац.

„Ја се надам да ће сви будући становници овог имања које је нешто фасцинантно, да ће имати квалитетнији начин живота него што су имали до сад" каже Ненад Бесеровац, председник општине Богатић и додаје „јер ово окружење заиста тако нешто и пружа, ми нисмо до сада имали овакву врсту ванстандардних услуга".

„Порука је једноставна, позната свима, помоћ најпотребнијима, било да су већ у великим потребама, било да су у опасностима, било да превенирамо већу штету", поручује Станислав Хочевар, београдски надбискуп, председник Каритаса Србија.

По слави некадашњих домаћина и Каритасовој болници у Италији дневни боравак назван је Свети Јован. Авлија отвореног срца кажу биће пример успешног домаћинства. У пластеницима ускоро ће сазрети парадјзз, опремљене су и радионице, а бројни производи настали у заједници биће доступни и на тржишту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара