Процењује се штета после поплава

Прошлонедељна киша, град и олујни ветар - у само једном дану проузроковали су велику штету у горњомилановачком крају. Уништени су воћњаци и усеви и оштећени локални путеви.

Комисије за процену шета су на терену, а извештаји ће како кажу у локалној самоуправи бити готови сутра. Према првим проценама штете је претрпело више од три стотине домаћинстава у десет села горњомилановачке општине. У рудничком селу Драгољ последице невремена свуда су видљиве. Оштећене су куће, уништени воћњаци и усеви. Више од десет локалних , макадамских путева је оштећеноа .а неколико мањих мостова вода је буквално однела. мештани сабирају штете, поправљау оно што могу. На терену су и екипе јавно комуналних предузећа које санирају и насипају шљунком локалне путева.

Општина Горњи Милановац једна је од оних које имају највечи аграрни буџет, који ове године износи педесет милиона динара. Значајна средства намењена су и за субвенције произвоиђачима за набавку противградних мрежа и осигурање. Из општине апелују на пољопривреднике да уколико су у могућности користе те субвенције да би на време заштитили засаде од временских неприлика 

Највећу штету у Шумадији, претрпеле су Општине Топола и Аранђеловац. Процењена штета у Топоили је већа од 20 милиона евра, док се оштећења на инфраструктури још сагледавају. У Аранђеловцу су олујни ветар, киша и град оштетили објекте, пољоприврене културе и путеве. До сада је обрађено 345 захтева за процену штете, која износи око 5 милиона динара на објектима и око 250 милиона на усевима.

У општини Петровац на Млави још је на снази ванредна ситуација. Стање се постепено нормализује, а формирана је и комисија за процену штете од невремена.

Река Бусур после синоћње кише поново се излила и поплавила села Табановац и Бусур. Вода се убрзо повукла, али је додатно повећала штету. Бујица се излила и на пут Петровац - Свилајнац код Великог Лаола.

"Синоћ око десет сати вода нам је била до колена, на више моста је пробила и излила се огромна количина воде", препричавају мештани Табановца и додају:

"Практично, оштећени смо сви. Бунари су нам пуни, подруми пуни, јер то је текла вода свуда".

У Општини Петровац на Млави, после пуцања бране на Бусуру, било је поплављено неколико хиљада домаћинстава, бујица је однела путеве и мостове, а уништени су и усеви. Стање се полако нормализује а данас је у у овој Општини формирана комисија за процену штете, пред којом ће бити велики посао, јер су последице невремена видљиве на сваком кораку.

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво