Гради се систем за наводњавање у Мачви

У Мачви је почела изградња регионалног подсистема за наводњавање око 11.000 хекатара. Радови се са 4,2 милиона евра финансирају из Фонда за развој Абу Дабија, и биће завршени за две године.

Шездесетак километра запуштених канала у Мачви који су пре неколико деценија ископани за одводњавање, после чишћења и реконстукције, пољопривердницима ће користити и за наводњавање плодних ораница.

"Богатић је изразито пољопривредна општина са 30.000 хиљада хектара обрадивих ораница", истиче Ненад Бесеровац, председник Општине Богатић, "тако да ће наши пољопривредни произвођачи добити огроман бенефит реализацијом овог пројекта, јер ће на много јефтинији и лакши начин моћи да наводњавају своје поседе."

Систем за наводњавање чиниће деветнаест црпних станица, од којих су две главне већ изграђење.

"Сви ови радови омогућиће људима да повећају и квалитет и квантитет својих производа, да промене сетвену културу, да на другачији начин, потпуно нов, модеран, са сигураним водоснабдевањем омогуће да њихове породице живе боље", каже Горан Пузовић, директор ЈП Србијаводе.

У оквиру изградње система који је повезан са Савом, у плану је и електрификација поља.

"Идеја је да поред развоја ових система за наводњавање, што више пољопривредних површина добију могућност да користе воду, а вода је све у пољоприведи", наглашава Бранислав Недимовић, министар пољопривреде. "Вода доноси и квалитет и квантит, већу количину производа по јединици површине. Електрификацијом поља, коју паралелно са тим морамо да радимо, донеће снижавање енергије, како би се што више тог земљишта залило."

Министарство пољопривреде са 50% средстава субвенционише набавку опреме за наводњавање. За две године очекује се почетак изградње још једног система у Мачви, којим ће се из Дрине наводњавати око 15.000 хектара.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи