Мештани Жиче месецима без воде

Део краљевачког села Жиче више месеци годишње остаје без воде. Сеоски водовод нема довољан капацитет, а оштећене цеви годинама се не поправљају. Неке куће прикључене су на градску мрежу, али се мештани виших делова Жиче жале да је притисак слаб и да вода често нестаје.

Од маја до октобра породица Маричић, чије је домаћинство прикључено на сеоски водовод, чешће нема воду него што је има.

"Изјутра устанем и уместо за чесму у купатилу ја се хватам за флашу с водом, да се умијем", каже Радован маричић. "Увече или дању туширам дете из флаша, ја то зовем флаширање."

Исту муку муче и многе Радованове комшије. Неко има и непокретног члана породице, не могу да користе машину за веш, да се окупају.

За пола века, број корисника сеоског водовода се учетворостручио, а има оних који су и се и нелегално прикључили.

Дотрајале цеви пуцају, а Водна заједница, коју су мештани основали да брине о водоводу, не поправља их. На овом месту вода тече у земљу више од годину дана.

"Човек има шталу, то је његово право да има шталу, из те штале иде осока, и иде у овај канал", каже Миломир Ћирковић. "И није проблем кад има вода, проблем је сада ових дана кад нема воде, онда ова осока улази у цеви и иде кроз линију."

Председник Водне заједнице Љубинко Јаблановић каже да новца за поправке у благајни нема:

"Новца нема већ три године. Увек су једни исти плаћали, други нису. И томе је морало да се стане на крај, обустављена је наплата. Новца нема."

Жича је само једно од места које имају проблем са несташицом воде. Локална самоуправа прошле године је најавила сукцесивно преузимање сеоских водовода.

"Неко је дао краву, продао краву, теле, сто сати добровољног рада на том водоводу. И сад буквално без сагласности свих оних који су учествовали у стварању тог водовода, Град не може да преузме тај водовод", истиче председник Скупштине града Краљева Ненад Марковић. "А и кад га преузме, мора да га реконструише да би омогућио грађанима на том подручју здраву пијаћу воду."

По речима председника Водне заједнице, до краја лета на жички водовод треба да се поставе два хлоринатора. То ће поправити квалитет воде, али неће повећати њену количину. 

Да би се решио проблем у Жичи, чини се да ће у овом селу морати да буде онога чега није било годинама. Солидарности, договора, и поштовања договореног. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво