Утврђује се штета коју је невреме причинило у ужичком крају

Јучерашње невреме захватило је више општина Златиборског округа. Највише су страдале пољопривредне културе и саобраћајнице у деловима Ужица, Прибоја, Пожеге, Пријепоља. Штете од града тек се утврђују.

Дан пошто је олујни облак прошао ужичким крајем сабирају се штете на пољопривредним културама, посебно малињацима који су последњих година најзначајнији извор прихода. Прве процене говоре да је штета негде стопроцентна.

"Обрао је летину, скроз нас је сравнио, цео овај крај", каже малинар из Пониковице, "све је покошено, и малина и воће, све је сравнило, нема ништа. Уложио сам много средстава и за наводњавање, очекивао сам макар део средстава да ми се врати кроз ову бербу. Нажалост, уништено је 90 одсто."

Више брања нема, кажу малинари: "Ово што је остало је као у јесен, кад се скида малињак."

Град је обрао малине и у неколико прибојских села, а у 17 пожешких проглашена је ванредна ситуација због уништених пољопривредних култура и оштећених путева.

Мирко Филиповић, произвођач из Каленића, сматра да је штета 4-5 милиона сигурно - то је неких 30 тона малине:

"Имам осигурање, мислим да ће покрити и да ће проценити штету као 100-процентну."

Произвођачи очекују помоћ државе. Неопходне су и додатне противградне ракете на местима где су већ потрошене у 11 дејстава од почетка године.

"По хитном поступку се морају набавити ракете јер и у наредном периоду очекујемо невреме", истиче  Бобан Перишић начелник Златиборског округа. "Ово је ванредна година, имали смо 11 пута деловање само с територије града Ужица али временски услови су такви да не могу да се победе."

Неке локалне самоуправе, попут Пожеге, издвојиле су из буџета средства за додатне ракете.

"Пожега је за противградне ракете одвојила милион динара", каже Милан Божић, председник Општине Пожега. "Цела процедура је испоштована, уплаћене су Полиестеру и чекала се та дистрибуција, сад где је закочило."

Комисије за процену штете наредних дана обићи ће све оштећене и утврдити коначну штету од невремена које је ужичком крају обухватило око 300 хектара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво