Машина за бербу вишања мења шестсто радника

Према подацима Пољопривредног института Нови Сад, у Србији се годишње произведе око деведесет хиљада тона вишања. Десетак дана пре уобичајеног рока у Војводини је почела берба.

Временске прилике током вегетације погодовале су развоју вишања, тако да је једини проблем - како истичу стручњаци - натпросечан род који је утицао на величину плода.

"Род је у односу на прошлу годину много бољи", истиче Золтан Киш, руководилац воћарске производње у "Матијевић аграру". "Квалитетом смо задовољни, и такође садржајем шећера. Пошто је било доста топлих дана, садржај шећера је између осамнаест и деветнаест одсто."

Прва класа продаје се по цени од шездесет седам динара, а друга по тридесет седам хладњачи у Лесковцу.

Овај берач вишања поред возача трактора опслужује још шест радника а међу њима је и једна дама.

Гизела Гедер каже да није тешко радити на машини, за оног ко је навикао. 

Павел Хромчик, тракториста, каже да машина мења око шестсто радника.

По производњи вишања, Србија се налази на седмом месту у свету са учешћем од седам одсто укупне производње, на осмом месту је Мађарска са шест процената, док све остале земље скупа учествују са свега петнаест одсто.

број коментара 1 пошаљи коментар
(петак, 15. јун 2018, 17:23)
Novosadjansk Sreća [нерегистровани]

Cena Višnje

Lepo je kada čuješn da je cena 63 din. naša svetska , po kvalitetu, višnja.
Pitajte ostale proizvodjače juzno od Dunava i Save da je to za njih već godinama neostvarivi san .
Zašto je to tako ?
Drago nama bi bilo da odgovore zaduzeni za jedinstvene cene cele Srbije.