Ткачка колонија у Дојкинцима код Пирота

У Дојкинцима, на Старој планини, одржава се трећа ткачка колонија. У организацији града Пирота, Етно-мреже и НАЛЕД-а, двадесетак жена из целе Србије учи да тка пиротски ћилим.

Шара "Краљичин рукав" на вертикалном разбоју већ добија своју форму. Ткаље из целе Србије, савладавају традиционални пиротски занат, баш како се то вековима радило.

"Доста је тешко, али занимљиво", каже Маја Стојановић из Сремске Митровице. "Шаре веома интересантне и боје, пошто ја волим да ткам у бојама. Није лако али је занимљиво."

И Љиљана Урошевић из Чачка и Јасмина Ђорђевић из Лесковца кажу да им је занимљиво јер је тај рад креативан.

Велики број амбасадора посетио је ткачку колонију и укључио се у промоцију пиротског ћилима у свету.

"Будућност ћилима је светла", сматра Џулија Фини, амбасадорка Аустралије, "и ја се јако радујем и задовољна сам што ћу, када се будем враћала кући, са собом понети своју колекцију ћилима из Србије."

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам похвалила је иницијативу да се организује колонија, да се подржи економско оснаживање:

"То је тема која је јако блиска мом срцу - да се ради на руралном развоју, на очувању традиције."

Град Пирот је покренуо ткачку колонију како би се сачувао овај древни занат и пружио могућност ткаљама да живе од ћилимарства, истиче градоначелник Владан Васић:

"Желимо да овај уметнички, стари занат опстане. Идеја нам је, као што сам много пута говорио, да ћилим буде редован, протоколарни поклон нашег Министарства спољних послова, али зашто да не и наших амбасада."

Пиротски ћилим има 96 заштићених шара. За израду једног ћилима, потребна су бар два месеца ткања, али оно што се скине са разбоја, представља уникатно уметничко дело.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи