Села на обронцима Јелице желе своју апотеку

Затварање апотеке у Роћевићима у којој се три и по деценије лековима снабдевало око три хиљаде људи из тог и још осам села са обронака Јелице, изазвало је велико незадовољство. Апотека је затворена "због нерентабилности", и тек ових дана уведена је тзв. мобилна апотека, али њеним радом мештани нису задовољни.

У Роћевићима код Краљева здравствена амбуланта и апотека отворене су 1982. године и од тада њихове услуге без прекида, поред мештана тог села, користили су и становници још осам околних села са обронака Јелице.

Озбиљнијих примедби на рад тих установа готово да никада није било а и лекари, медицинске сестре и фармацеути радо су одлазили на рад у Роћевиће.

Међутим, почетком ове године због нерентабилности, како истичу у Апотекарској установи Краљево, апотека је затворена и тек ових дана уведена је такозвана мобилна апотека у селу. Мештани њоме нису задовољни.

Затварање апотеке у Роћевићима у којој су се пуне три и по деценије лековима снабдевали мештани и око три хиљаде становника околних села, изазвало је велико незадовоиљство.

Славко Тиодоровић каже да су се мештани обраћали директору Апотекарске установе Краљево али да нису наишли на разумевање. Речено им је да је апотека у Роћевићима нерентабилна, да да се Апотекарска установа сама финансира и да даљи рад сеоске апотеке установу води у губитке.

Милован Симовић, најстарији житељ Роћевића, Стојанка Парезановић, Ратомир Ђурковић из Каоне, истичу да је у селима претежно старије становништво и да свакоме одлазак у Краљево по лекове тешко пада.

Тешко прихватају одговоре надлежних да апотека при амбуланти са око осам стотина здравствених картона не може да ради без губитака.

Мештани су се обраћали за помоћ и градским функционерима који су им писмено обећали да ће покретна апотека у Роћевићима радити сваког дана.

Међутим,у Министарству здравља је саопштено да прописи у области здравствене заштите не познају покретне, односно мобилне апотеке, као облик пружања фармацеутских услуга, као и да су апотекарске установе искључиво у надлежности градова и општина, у конкретном случају града Краљева.

Ових дана Апотекарска установа понудила је једно решење насталог проблема.

"Од прошле недеље сваке среде и сваког петка, од седам до једанаест часова, у време рада амбуланте, фармацеутски техничар биће присутан у амбуланти у Роћевићима и вршиће расподелу лекова и друге прописане услуге", каже Иван Дивац, директор Апотекарске установе Краљево.

Међутим, мештани нису задовољни понуђеним решењем. Братислав Бажалац из Врдила као и многи други кажу да ни количина а ни врсте лекова које стижу у Роћевиће ни изблиза не задовољавају потребе мештана.

Најчешће од пет-шест преписаних лекова пацијенти могу да презму само један а по остале лекове морају да путују у Краљево.

"Уколико овај вид апотекарских услуга у нашем селу не покаже позитиван резултат, а по свему судећи да неће, тражићемо помоћ од свих надлежних да решимо проблем и рад апотеке вратимо у пређашње стање.

Иначе, Здравствена амбуланта у Роћевићима, на чији рад мештани немају никакве примедбе, ради сваког радног дана од седам до једанаест часова и, по речим др Мирјане Крчевинац, директорке Дома здравља у Краљеву, та установа је уз подршку града Краљева као оснивача, успела да добром организацијом и напорима свих запослених примарну здравствену заштиту учини доступном и квалитетном и свим становницима на сеоском подручју.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи