Дан поља стрних жита у Лукићеву

У Лукићеву код Зрењанина одржан је Дан поља стрних жита. Произвођачи и стручњаци су на основу досадашњег развоја процењивали принос и квалитет за више од тридесет сорти пшенице на огледној њиви. Пољопривредници нису задовољни што на откупним местима ни ове године цена неће бити у складу са квалитетом пшенице.

Милорад Бјелић, пољопривредник из Александрова код Зрењанина, сматра да се пшеница на откупним местима не разврстава по квалитету, јер је откупљивачима тако лакше. У супротном би морали да имају и више откупних цена, у зависности од количине протеина у зрну:

"Ако откупљивачи купују, то треба да буде представник, као што је некад био Југоинспект,  на свакој откупној станици. Овако нема нигде на откупним станицама, немамо ми представника који би штитио и једне и друге интересе."

Мирослав Вуков, пољопривредник из Зрењанина, сматра да ове године и поред најављених добрих приноса неће бити довољно добар квалитет пшенице:

"Хектолитар очекујемо много мањи од просечног, од осамдесет. Тако да не очекујемо никакву зараду на рачун квалитета."

Да би пороизвођачи имали пшеницу са више од 12 одсто протеина, што је занимљиво због лакшег извоза, стручњаци кажу да је неопходно најпре сејати декларисано семе.

"То је зато што сорта носи генетски потенцијал. То је једна ствар. Друга ствар је да примени агротехничке мере, како би се то урадило према прописима", објашњава др Драган Живанчев, са Института за ратарство и повртарство Нови Сад.

Како се могло чути на Дану поља стрних жита у Лукићеву, на неким парцелама је већ пробно пожњевена пшеница и дала је прве приносе од 6,5 до 7 тона по хектару.

Очекује се да ће комбајни масовно у њиве око 20. јуна. Преостали дани у развоју пшенице су најбитнији за стварање протеина и побољшање квалитета зрна, па је битно да у том периоду дневне температуре буду умерене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво