Шапчани сами чистили дивље депоније

Према званичним подацима, у Шапцу и околини постоји око 120 дивљих депонија. У акцији "Хајка на смеће", у којој је учествовало око две стотине грађана, део отпада је уклоњен, а први пут је изречена и казна за нелегално бацање смећа.

Овако изгледа депонија поред пута у Малој Врањској, само неколико дана после чишћења. Призор је још ружнији у шуми, где се у зони непријатног мириса могу видети остаци лешева животиња, пластична амбалажа, делови аутумобила.

Мештани кажу да вишедеценијски проблем не могу сами да реше, јер отпад у село стиже и из суседних места.

"Ми покушавамо тај део да одрадимо, уз помоћ неких акција, да склонимо смеће уз помоћ градске власти, комуналног", објашњава Горан Станојевић, председник МЗ Мала Врањска. "Неколико пута смо то одрадили, међутим, опет се ствара дивља депонија. Мислим да инспекција треба више да ради на томе."

Мештани додају да их је у борби са несавесним понашањем појединаца охрабрила прва пријава грађана о нелегалном бацању отпада. Инспекцији је достављен и снимак, после чега је уследила посета предузећу за откуп секундарних сировина а потом и починиоцу.

"Лице је признало да је бацило ауто-седиште у близини дивље депоније која је очишћена непосредно пре тога", каже Маја Мандић, начелница Одељења за стамбене и коминалне послове Града. "Инспектор је казнио физичко лице за прекршај, казна је десет хиљада динара."

У последњој акцији чишћења "Хајка на смеће" којој се придружила шабачка омладина, са неколико дивљих депонија уклоњено је 450 џакова смећа и 15 камиона расутог материјала. Одлучни да успоставе ред и живе у здравијој околини, најављују наставак акције.

"На том проблему ћемо радити тако што ћемо повећати притисак на локалну самоуправу да уради потпуно чишћење и деконтаминацију овог подручја а затим ћемо тражити да се, уз све едукације, повећа казнена политика како би се утицало на свест грађана", истиче др Дејан Павловић, организатор "Хајке на смеће". "Казне ће бити максимално могуће у складу са Законом о прекршајима."

Док организатори акције чишћења позивају надлежне да се обезбеди бољи систем одношења смећа и видео-надзор на дивљим депонијама, у инспекцији кажу да већ припремају промену Одлуке о управљању комуналним отпадом, која предвиђа и повећање казни за несавесне грађане.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво