Дом за старе у Лесковцу спреман за пријем корисника о трошку државе

До краја недеље требало би да буде закључен споразум између државе и лиценцираних приватних домова за старе - како би социјално угрожене особе које чекају на смештај - могли од јула да нађу смештај у приватним домовима. Дом у Лесковцу спреман је за пријем нових корисника о трошку државе.

Све се дуже чека на слободно место у Установи за одрасле и старије. Искусио је то и Власта Златановић, родом из Предејана, који је на гарсоњеру у лесковачком Геронтолошком центру чекао читаво прошло лето.

"Распитивао сам се где је најбољи дом, и дошао сам до закључка да ми овде одговара", каже Златановић.

Листе чекања у државној установи реалност су већ пету годину. Преко капацитета од 180 кревета се не може. Корисници све млађи, потребе све веће. Посебно у стационарном делу.

"Да имамо још сигурно 40-50 постеља, верујем да би и оне биле пуне", истиче Маша Стаменковић, психолог Установе за одрасле и старије Лесковац. "Ја се искрено надам да ће ова одлука Министарства, што се тиче приватних домова решити ситуацију да можемо сваком нашем суграђанину да изађемо у сусрет."

На листи чекања је њих двадесетак. Неки од њих би наредног месеца могли да дођу до места у приватном дому за старе. Раде већ скоро десет година, поседују неопходне лиценце, крајем прошле године проширили су капацитете отварањем свог другог објекта.

"И у једном и у другом објекту постоји двадесетак слободних места која ће бити понуђена за смештај", наглашава Дејан Цветковић, директор Дома за старе у Лесковцу. "Цене се крећу од 1.055 до 1.325 отприлике, у зависности од корисника, у коју ће врсту бити смештен што процењује наравно Центар за социјални рад."

Услови одлични, особље стручно и љубазно, храна добра, кажу корисници приватног дома за старе. Због тога долазе из свих крајева.

"Мени се свиђа, чисто је, осећам се пријатно", каже Бора Ђорђевић из Владичиног Хана, "кад сам дошао, нисам могао да устанем сам, сада устајем сам." Задовољна је и Сехаре Бакић из Врања.

Детаље уговора са државом након завршеног конкурса тек ће сазнати. У сваком случају цена им одговара, места има па би питање смештаја социјално угрожених Лесковчани са листе чекања врло брзо могло да буде решено.

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар