Бесплатно школовање и интернат за ученике Средње школе у Црној Трави

Циљ Министарства просвете и Oпштине је да средња школа у Црној Трави опстане, што је могуће једино доласком деце из других крајева. Зато се од наредне школске године, уз геодезију, у школи отвара и смер за неговатеље. За све ђаке школовање ће и даље бити бесплатно, као и смештај у ученичком дому, храна и књиге.

Није као у другим школама у Србији. Ученици средње Техничке школе у Црној Трави упућени су једни на друге.

Пре и после часова нема кафића, не иде се кући. Проблеме заједно решавају, у сталном су контакту са професорима, сви функционишу као једна велика породица.

Катарина Ђорђевић је дошла из Пирота, завршава први разред, а Бојана Милутиновић из Лазаревца је матуранткиња. Кажу да су услови у интернату одлични, храна је добра, заједно уче и прошетају до  Власинског језера.

У Дому је тернутно седамдесет ученика, однедавно имају и брзи интернет, а прави изазов за све је како да осмисле слободно време.

"Има довољно слободног времена, има времена за све", каже Матеја Дејановић, ученик другог разреда. 

Техничку школу у Црној Трави похађа 110 ученика. Ове године уписаће још шездесет на два смера. Смер геодезије је изузетно популаран, а у школи су посебно задовољни што су од Министарства добили одобрење за нови образовни профил - негаватељ.

"Велико је интересовање, нарочито за подручје рада у здравственој струци и сматрамо да ћемо ове године, после 20 година, испунити квоту уписа", каже Драган Коцић, директор Техничке школе "Милентије Поповић".

Техничка школа ја за Црну Траву буквално жила куцавица. Због тога и локална самоуправа сваке године издваја значајна средства за стипендирање ученика којима је обезбеђено све: храна, смештај, књиге.

Према речима Славољуба Благојевића, председника Општине Црна Трава, свако дете добија стипендију од 5,500 динара: "И ове године, за два одељења, укупно 60 ученика добиће стипендију."

Доћи у Црну Траву и наставити школовање ван родног града, одвојен од породице, није лака одлука. Али нико ко је овде дошао није се покајао. Јер после завршене четврте године не само да постају добри стручњаци оспособљени за рад и даље школовање већ, што је још важније, добри и зрели људи.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 13. јун 2018, 15:03)
anonymous [нерегистровани]

То је уреду али?

Хоће ли бити и запошљавање да ти људи остају тамо?