Рана жетва у Дворанама код Крушевца

У Расинском округу, жетва јечма почела је две недеље раније него што је уобичајено. Због високих температура и мање падавина у априлу и мају пораниће и жетва пшенице, а суша прети и кукурузу који је у том крају посејан на 40.000 хектара.

На први поглед парцела тритикалеа Добрише Агатоновића, сточара из Дворана, изгледала би савршено - да је почетак јула. Висина и склоп биљака су добри, кажу стручњаци, али ће климатски услови свакако неповољно утицати и на принос и квалитет зрна.

Шта је ту је. Важно је жетву обавити у што краћем периоду, каже Радојка Николић из Пољопривредно-саветодавне стручне службе Крушевац:

"Ја не могу да се сетим да је жетва јечма почела овако рано. Толико је сазрео јечам, пшеница. Сва су нам поља жута. Обично су у овом периоду поља још зелена. Кад почне жетва, бићемо на терену и тек тада ћемо моћи да кажемо какви су приноси. Видећемо са нашим пољопривредним произвођачима, али свакако ће бити мањи од очекиваних."

Суша прети и кукурузу. И поред тога што је сетва на скоро свим парцелама у Расинском округу обављена у року.

"Једва је никао, иначе да будем мало шаљив у фази мучења је сада, он чека кишу", каже Добриша Агатоновић, пољопривредник из Дворана код Крушевца. "Овде киша није пала ја мислим двадесетак дана. Резерве влаге у земљи су на измаку и он црпи последње залихе влаге."

"Све је довело до тога да на почетку буде слабије ницање, неуједначено, као што и овде видимо", објашњава Радојка Николић. "У различитом је порасту кукуруз на самој парцели. Тако да ће се то неповољно одразити и на касније фазе развића кукуруза."

Ратари у Расинском округу и већем делу Србије, у овом тренутку призивају само кишу која би у потпуности или делимично спасла овогодишњи род, њихов труд и уложени новац. Нажалост метеоролошке прогнозе им не иду на руку. Колике су последице ове ране суше, знаће се врло брзо.

 

 

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар