Московљани донели признање крагујевачким ђацима

Професори московског Образовног комплекса "1862" допутовали су у Крагујевац како би ученицима Основне школе "Наталија Нана Недељковић" који су учествовали у пројектима "Две сестре Србија и Русија - испреплетене судбине" и "Танцуј добро" уручили дипломе и признања.

Сарадња двеју школа почела је у октобру прошле године. Преко Скајпа, професори руског и српског језика из обе школе учили су школарце о култури и традицији Србије и Русије.

Овакав вид сарадње и признања која су нам они донели, много значи за школу, истиче директорка Драгана Мијовић: "Почаствовани смо њиховим присуством."

Како би још више зближили децу из Крагујевца са вршњацима у Москви, којих у Школском комплексу "1862" има четири и по хиљаде, професори су организовали рецитовање руских класика и такмичење у у плесу.

Снимке које су слали преко Скајпа, оцењивао је руски жири. Крагујевчани су били најбољи у плесу, у дебитантској категорији, а за рецитовање је награђено петнаесторо ученика.

"Имали смо дане поезије где су наша деца учествовала и освојила прву, другу и трећу награду, као и мост пријатељства", објашњава Снежана Боричић, професорка руског језика ОШ "Наталија Нана Недељковић", "и рецитовање, говор на руском језику о традицији и обичајима који повезују наше две земље."

Због постигнутог успеха, гости из Русије дошли су да ђацима лично уруче дипломе, а крагујевачким пријатељима и сарадницима на заједничком задатку специјална признања.

"Веома смо срећни и задовољни што смо у Србији", истиче Елена Башарина, професорка и координаторка за сарадњу Србије и Русије, "много су нас лепо дочекали и радујемо се што су српска деца учила поезију на руском језику."

У част гостију из Русије, ученици Основне школе "Наталија Нана Недељковић" припремили су културно-уметнички програм на руском језику.

број коментара 1 пошаљи коментар
(понедељак, 11. јун 2018, 21:53)
milan lala [нерегистровани]

Saradnja

Prelepo za svaku pohvalu . Dace Bog da se veza Srbije i Rusije jos vise rasiri i obogati raznim sadrzajima . Da osim saradnje sa skolama i univerzitetima krene saradnja izmedju raznih nasih i Ruskih udruzenja za odrasle i penzionere. Rusija i Srbija su dve prelepe zemlje i ima se sta videti i posetiti , turisticke organizacije moraju biti vise angazovane . Na Krimu je kao u bajci moglo bi se tamo leto provoditi a Rusi kod nas u nasim banjama .