Свилајнац: Дневни боравак за децу са сметњама у развоју

Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју у Свилајнцу обележио је годину дана успешног рада. У тој установи борави двадесет петоро деце са којима раде дефектолог, психолог и васпитачи. Добили су и ново специјално возило за превоз деце.

Добар стандард на локалу нису само асфалт, расвета или обновљене школе, већ и могућност да сви, а посебно деца, имају једнаке шансе за добар живот, без обзира како су рођени.

С том идејом, општина Свилајнац основала је Дневни центар за децу са сметњама у развоју као вид помоћи пре свега деци, али и њиховим родитељима.

"Идеја је да они боравећи овде стекну неке основне вештине живљења, да помогнемо породици да се ојача самопоуздање, самопоштовање, сналажење, да то буде један одговор друштва када је у питању популација деце, нетипичне деце која имају подршку у развоју", објашњава Данијела Чукнић, директорка Предшколске установе "Дечја радост".

Породице знају да су деца у сигурним рукама и безбедна.

"Од кад је кренула, ево три-четири месеца стање се много побољшало", каже Ивана Рајковић. "Више да учи, почела је да ради код куће, има вољу за рад, много јој се свиђа и много је задовољна овде што долази сваког дана и каже да би волела да што више буде овде. Стварно је јако задовољна."

Општина Свилајнац купила је и специјално возило са рампом за инвалидска колица тако да ће још више деце моћи да користи услуге дневног центра.

"Та деца морају да добију пажњу, да иду у вртић, у школу, да добију радна места и да сви заједно градимо једно модерно друштво", истиче Предраг Милановић, председник Општине Свилајнац. "Кад то све будемо завршили,  бићемо чланови развијеног света и Европске уније."

Већина малишана у Дневном боравку, узраста од 7 до 15 година, похађа и редовну школу, а у установи тим стручњака прати њихове развојне потребе и прилагођава програм свакоме понаособ, учи их одговорности и како да се што лакше снађу у животу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво