Почиње Фестивал класике у Панчеву

У Римокатоличкој цркви Карла Боромејског у Панчеву, вечерас у 20 часова, биће свечано отворен 8. Класик фест на којем ће наступити солисти из Француске, Словеније, Холандије и Србије.

За четири дана, колико траје "Класик фест" на три различита места у граду виртуози класичне музике свираће Панчевцима дела најпознатијих композитора.

Све почиње у цркви Карла Боромејског а наставља се у петак, у Светосавском дому где ће се одржати концерт "Само за романтичне". У недељу, у дворишту Народног музеја, ансамбл састављен од тридесет петоро солиста Балканске камерне академије свираће најпопуларније филмске хитове.

"Долазе нам музичари са разних страна и сви заједно желимо да свирамо на истој бини и то јесте камерна музика", каже Огњен Поповић, кларинетиста и уметнички директор „Класик феста"Да се спојимо и да створимо нови ансамбл на фестивалу који ће звучати квалитетно и оригинално.

Први гости су већ стигли, а обоиста Кристофер Бауман из Холандије нестрпљив је да осети нови амбијент и да се представи панчевачкој публици:

"Први пут сам у Панчеву и заиста уживам у вашем граду. Радујем се што ћу овде наступати на необичним местима која су, како сам чуо од Огњена, веома акустична. Верујем му, јер се познајемо одавно, а наступали смо већ заједно у Словенији и драго ми је што ћемо опет бити на истој сцени."

Фестивал организује панчевачки Културни центар, под покровитељством града и Министарства културе:

"Ми смо природни партнери и наша сарадња са Огњеном траје већ дванаест година", каже  Бобан Танасијевић, уредник музичког програма Културног центра Панчево. "У почетку је била идеја да се концерти одржавају само у Културном центру, а онда смо одлучили да изађемо напоље и сад се све одржава на неким другим местима а тражимо и нове локације за свирање класичне музике.

Организатори "Класик феста" желе да свирајући дела високе уметничке вредности на најбољи начин афирмишу камерну музику и да што више младих едукују и укључе у свет не тако популарне музике. На тај начин они се боре против кича и шунда.

број коментара 0 пошаљи коментар