Скупштина археолога и изложба открића у Панчеву

У Народном музеју у Панчеву отворена је изложба "Археолошка ископавања у 21. веку", која прати 41. скупштину Српског археолошког друштва.Представљена су најважнија открића са неколико локалитета.

Народни музеј у Панчеву још од оснивања има традицију археолошких истраживања, а најважнија су свакако са локалитета неолотског Старчева.

Испитивања су настављена и у 21. веку, а најинтересантнији налази приказани су публици на изложби, која је недавно отворена.

„Један од локалитета је Идвор - Старо село, вишеслојно налазиште које постоји од неолита, па до модерног насеља 17. И 18. века," кажеЈелена Ђорђевић,кустос-археолог.

Ту су и локалитети Доњоварошка или Најева циглана из бронзаног доба, средњовековно насеље Ливаде крај Панчева, црква у Омољици, с краја 12. века,где је пронађено више од 150 гробова.

Дејан Радичевић са Филозофског факултета наводи: „Важна су открића цркава, јер се до сада ништа о томе није знало. Нема писаних докумената и ту археологија попуњава те празне странице историје."

Археолошка истраживања настављају се и ове године најављује Мирослав Бирцлин, директор Народног музеја Панчево:

„Наставиће се ископавања на локалитету Долово циглана, које је такође вишеслојно, од антике до средњег века, али и завршити монографија „Археолошка топографија Баната-Панчево".

У Панчеву се одржава и скупштина Српског Археолошког друштва, на којој учествује преко 100 домаћих и страних стручњака из ове области.

број коментара 0 пошаљи коментар