Тометино Поље: Велшани помажу у изградњи Ватрогасног дома

Пре две године, у Тометином Пољу код Пожеге, Зоран Ђукић, повратник из Енглеске, допремио је ватрогасни камион а потом и основао Добровољно ватрогасно друштво које данас има тридесетак чланова. Његову иницијативу подржала је локална самоуправа и друштво Блејзинг ту Сербија, чији чланови, уз волонтере из Велса, сада граде Ватрогасни дому селу.

Показне вежбе у присуству колега из Србије из Велса, обавезан су део рада и савладавања технике ове дружине која је  каже, највише учила кроз акције.

Само у августу прошле године, имали су десет интервенција, спасли две куће и на десетине хектара борове шуме и ливада у Тометином Пољу и окружењу.

"Нама значи доста ватрогасна бригада и онда смо се пријавили добровољно", каже Славиша Дивнић из Тометиног Поља. "Кренули смо у Ужице у школу, добили смо то бесплатно од Зорана, организатора бригаде." 

"Било је неколико пожара и људи су то препознали", истиче Зоран Ђукић, донатор и оснивач Добровољног ватрогасног друштва. "Клима се овде мења, у боровим шумама све је више  пожара и људи се плаше за своје куће. Највећа снага није ни у мени, ни у камиону, него у људима који су се овде окупили." 

Њихово настојање и напоре да заштите, пре свега 52 квадратна километра просторно највећег села пожешке општине, препознали су у локалној самоуправи, као и донатори, студенти  волонтери, пријатељи из Велса, уз чију подршку сада граде ватрогасни дом.

"Наше село је удаљено 35 км од општине Пожега и најближег Ватрогасног друштва", објашњава Милојко Дивнић, председник МЗ Тометино Поље. "Док дође возило из Пожеге треба више од сат и по времена." 

"Терен, клима, шума... све је то  критично и много је већи ризик од пожара на овом подручју, него у другим крајевима", истиче Стив Логан из Хуманитарне организације "Блејзинг ту Сербија". "Зато је Добровољна ватрогасна бригада и ватрогасна станица важна и подржавамо њен рад баш на овом месту." 

"То је стварно вредно овог нашег рада и да ће помагати људима", сматра Данијел Џонс, студент из Велса, који каже да стварно ужива у пројекту. 

Ватрогасни дом у Тометином Пољу намеравају да заврше за највише месец дана, а онда уз нове обуке, као и до сада, спремни су да реагују у правом тренутку и спрече ширење пожара до доласка професионалних екипа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво