Прешево: Успешно завршен месец спорта у прихватном центру за мигранте

У Прихватном центру у Прешеву мај је био месец спорта: такмичиле су се екипе и појединци у стоном тенису, фудбалу и одбојци.

У шатору, три стола за стони тенис, педесет такмичара у две категорије - деца школског узраста и одрасли.

Своје импресије после меча Мортазе, који је у Прешево дошао из Авганистана, преноси на српском језику. Научио га је у школи, са вршњацима из Прешева.

Стони тенис је повезао три Прихватна центра - Врање, Бујановац и Прешево. Сви центри имају столове, опрему за тенис. Шансе су подједнаке.

"Пре неки дан пријатељи су ми рекли да је овде турнир", каже Лукмани, такође Авганистанац, "дошао сам из Центра у Врању."

Иранац Аштан истиче да је захвалан свима из кампа: "Љубазни су и организују нам спортске манифестације."

Играли су и мештани, запослени у Центру, Комесаријату за миграције, невладином сектору. Најбољи су добили пехаре и медаље, спортску опрему.

"Да се стони тенис мало развије као спорт, нарочито на југу Србије где баш није толико развијен, али трудимо се да што боље организујемо овај догађај, да би деца била задовољна, као и мигранти", истиче Иван Филиповић, из Комесаријата за миграције и избеглице.

Србија бележи благи пад броја миграната, од почетка године излазни тренд доминира. Према подацима Комесаријата за избеглице и миграције тренутно их је око 3.500 и мало њих затражи азил.

број коментара 0 пошаљи коментар