Бресничке роде нашле нови дом

Све је више рода које се настањују јужно од Саве и Дунава: последњих година регистровано је више од три стотине парова. У Бресници код Чачка пар ових селица уселио се у вештачко гнездо које су поставили ђаци и љубитељи птица.

Више деценија, на врху бора у школском дворишту, дом дугоногих птица био је заштитни знак Бреснице. Олуја им је разрушила гнездо па су им прошле године најмлађе комшије уз помоћ чачанског удружења љубитеља птица саградиле ново у који се један пар рода уселио овог пролећа.

"Драго ми је што су дошле роде, јер није их било овде већ три године", каже Горан Божовић. "Један човек је убио роду и није долазила три године."

Њиховом повратку радују се и Душица Миловановић и Милутин Радоњић.

У гнезду су највероватније три младунца. Још их родитељи брижљиво чувају под крилима. Не плаше се знатижељних погледа и дечје граје, као да знају да су на сигурном.

"Једна од бољих метода је постављање оваквих платформи", објашњава Драгиша Петровић из Удружења "Сове на опрезу". "Теже могу да их угрозе временске неприлике, као што је олуја, и друго. То гнездо не може да се помери, прилично је чврсто урађено."

Из Удружења "Сове на опрезу" и Друштва за заштиту и проучавање птица надају се да ће наставити акцију постављања вештачких гнезда за роде. У суседним селима већ их је постављено неколико.

"Трудићемо се да и на ободу града поставимо неколико платформи, где би било изузетно добро да и ова градска деца могу да виде роде и да нешто науче о природи", најављује Драгиша Петровић из Удружења "Сове на опрезу".

Роде су у Бресници осетиле добродошлицу, а на тихе беле комшије раскошних крила навикли су и у суседним Мрчајевима. И на оџаку вртића у том селу један пар има младунце.

 

 

број коментара 0 пошаљи коментар