Ваљево: Оштрије казне за власнике кућних љубимаца који не поштују прописе

У Ваљеву су недавно пси ујели двоје деце и једну одраслу особу. То је био повод да од 1. јуна Комунална полиција почне са интензивном контролом и кажњавањем власника паса који не поштују градску Одлуку о држању љубимаца.

Шетњу градом без повоца, опасне псе без заштитне корпе на њушци и неношење пасоша кућног љубимца - то најпре контролишу и кажњавају комунални полицајци у Ваљеву од почетка јуна.

Један од наших саговорника шета понекад љубимца без повоца, а документацију за пса има, али је не носи са собом.

"Ја мом псу да стављам корпу, а да га нападају улични керови, као што га нападају?" - каже други. "Е, кад се тај проблем буде решио, онда можемо да причамо о нечему другом."

Репресивне мере, ако се не поштује градска Одлука о држању домаћих животиња, примењују се, јер превенција и упозоравање власника паса три године нису вредели.

"Пет хиљада динара је и за неношење заштитне корпе, за извођење пса без повоца, исто тако и за неуклањање измета за својим кућним љубимцем", каже Милица Петковић, начелница Комуналне полиције у Ваљеву. "Оно што је недостатак ове одлуке, ја то морам да истакнем, то је да су необележена она места која су овом граду потребна, где власнички пси могу бити слободно пуштени."

Да се истрче слободно, без повоца, пси могу у било које доба на десној обали Колубаре. У парковима и другим зеленим површинама у граду то је могуће само ноћу, лети од 22 сата, а зими од 20 сати до 10 ујутро. Слободно кретање власничким псима додатно је ограничено у близини школа.

број коментара 2 пошаљи коментар
(четвртак, 07. јун 2018, 08:34)
anonymous [нерегистровани]

На селу

Псима је место у селу, а не у граду. Евентуално и у граду, али ако се поседује своја кућа са двориштем.
Град није природна средина за псе. Погледајте као се пси опиру кад треба да се врате у стамбену зграду. Жалосно. Пас јесте човеку најбољи пријатељ, али то не важи и обрнуто.

(среда, 06. јун 2018, 22:17)
anonymous [нерегистровани]

Tako

samo oštrim kaznama može se napraviti reda.