Ђаци из Цекавице - узор вршњацима, понос мештанима

Ученици четвртог разреда издвојеног одељења школе у Цекавици код Лебана своје песме сабрали су у заједничку књигу. Новац од продаје Збирке наменили су за лечење девојчице из тог краја.

Још се креда није осушила. Само што је написана, Милица мора да је чита. Њихов начин да пожеле добродошлицу, стиховима.

"Песме говоре о пролећу", објашњава Милица Ивковић, "како сам била срећна кад сам пошла у школу, говоре о љубимцима."

Марко, Катарина, Лука, Андрија, Милица, Немања - шесторо четвртака издвојеног одељења у Цекавици. Тек им је једанаест година, а већ  су песници. Аутори збирке поезије "Деца желе да полете".

Марко Ивковић песме пише од другог разреда. Његов друг Лука Живковић каже да прво изабере тему и напише наслов песме, а после "измишља" остале стихове.

Током протекле деценије, с времена на време, у зборнику "Сто младих талената" Културно-издавачког центра "Српске кућа" из Пожаревца налазиле су се песме деце из школе у Бошњацу.

Ова збирка је као круна десетогодишње сарадње. Песме дечје, идеја и илустрације учитељичине.

"Највеће задовољство ми је што сам код њих успела да створим навику за читањем и писањем и да им омогућим да кроз свет маште расту лепше и здравије", наглашава Лидија Јовић Михаиловић, учитељица.

Овом књигом потврдили су таленат, али и много више од тога. Новац од продаје наменили су болесној другарици, вршњакињи из села Лугара.

"Циљ ове збирке је био да код ученика пробудимо још јачи рад, писање и читање поезије и на крају хуманост", рекао је Горан Пејковић, директор ОШ "Радоје Домановић" у Бошњацу.

Истим путем кренуће другари из матичне школе у Бошњацу. Четрдесет једном школарцу у Цекавици постали су узор, мештанима свог села и суседних Тогочевца и Малог Војловца понос.

број коментара 0 пошаљи коментар